A piaci átlagnál gyorsabban nőhetnek az alkoholos italok reklámköltései

2021. 05. 26., 13:00

Az összes alkoholreklámköltés 30 százaléka lesz digitális 2023-ban, miközben 2019-ben ezek aránya még csak 21 százalék volt.

A 12 kulcsfontosságú piacon megjelenő alkoholreklámok valamennyivel a hirdetési piac 4,9 százalékos átlaga felett, 5,3 százalékkal nőnek 2021-ben, miután szinte az összes érintett márka komoly mélyrepülésből tér vissza – olvasható a Zenith, a Publicis Groupe Hungary tagügynökségének Üzleti intelligencia – alkohol: sörök és szeszesitalok nevet viselő előrejelzésében.

Az idei évet követően az alkoholreklámok a piaccal összhangban alakulhatnak, 2022-ben és 2023-ban egyaránt 4–5 százalék közötti éves növekedési ütemmel.

Az alkoholok is abba a kategóriába tartoznak, amelyeknél a brandek többnyire nem ösztönözhetik közvetlenül az extrafogyasztást. Ebben a szegmensben az a bevett gyakorlat, hogy minőségibb, ezáltal drágább italok bevezetésével késztetik arra a fogyasztókat, hogy többet költsenek.

Az utóbbi években ezen a téren a szeszesitalok lekörözték a söröket: miközben az Euromonitor International szerint 2016 és 2019 között mindkét kategóriában lényegében változatlan maradt az eladott volumen, a szeszesitalok értékesítése 7 éves szinten százalékkal nőtt, a söröké viszont csak 3 százalékkal.

A márkaimázs erősítésében az alkoholmárkák erősen támaszkodnak a televízióra és az out-of-home szegmensre: előbbi kategóriában kétszer (49 százalék versus 24 százalék), utóbbiban közel négyszer (19 százalék versus 5 százalék) annyit költenek el, mint egy átlagos márka. Ez a taktika azonban egyre kevésbé hatékony azáltal, hogy a közönség áttér a digitális médiára. Különösen érvényes ez a fiatal fogyasztókra, akik amúgy nyitottabbak egy új bár vagy egy új ital kipróbálására.

Online térbe kényszerítette az alkoholmárkákat a járvány

Bár az alkoholmárkák történelmileg lassan kötelezték el magukat a digitális reklámozás mellett, 2020-ban például reklámköltéseiken belül fele annyit szenteltek erre, mint egy átlagos márka, ez most gyorsan változik. A vendéglátóhelyek kényszerű bezárásával megnyílt az út az elvihető italok, az e-kereskedelem és a digitális média térnyerése előtt.

Tavaly 3 százalékponttal, 24 százalékra nőttek a digitális médiára fordított kiadások, például azzal, hogy az italgyártók saját tulajdonú eszközökbe, márkaweboldalakba és oktatási tartalmakba fektettek be. A szeszesitalok készítői pedig abban jeleskedtek, hogy influencereket és kereskedelmi partnereket használva tanítsák meg a fogyasztókat saját koktélok keverésére.

„Mivel a világjárvány miatt magszakadt a fizikai kapcsolat a közönséggel, az italgyártók nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy saját digitális tartalmakon keresztül juttassák el a prémium élményeket az otthonokba. Ebben a több prémium élményt és rituálét kínáló szeszesitalok lekörözték a söröket” – állítja Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiaügynökségekért felelős vezetője.

A Zenith arra számít, hogy a márkák akkor is támogatni fogják digitális reklámokkal az e-kereskedelmet, amikor a kocsmák és éttermek ismét normálisan üzemelnek. Mindez a digitális hirdetések bővülését táplálja 2019 és 2023 között, ami a kategória részarányát 30 százalékra tornázhatja fel a teljes reklámköltésen belül.

Ami a tévéből kimarad...

Az alkoholmárkák reklámbüdzséi követni fogják a hagyományos műsorszórású nézettség csökkenésének folytatódását: a Zenith előrejelzése szerint 2023-ig évente 2,4 százalékkal mérsékli televíziós kiadásaikat a 2019-es alapértékhez viszonyítva. Ez felértékeli az out-of-home eszközöket, amelyek esetében a kutatók éves szinten 1,1 százalékos bővülésre számítanak még azzal együtt is, hogy a pandémia a közúti és a gyalogosforgalomban is visszaesést okozott.

Mivel tavaly a bárok, a kocsmák és az éttermek is sokat voltak zárva, a fogyasztók olyan üzletekből vásároltak italokat, ahol azok kevesebbe kerültek, mint a vendéglátóipari létesítményekben. Ez is közrejátszott abban, hogy a szektor drasztikus mértékben fogta vissza marketingtevékenységét: a 2019-es 7,6 milliárdról tavaly 6,7 milliárd dollárra zuhantak vissza reklámköltések. Bár az idei év végére még mindig elmaradnak majd a 2019-es szinttől (7 milliárd dollár), a Zenith azt prognosztizálja, hogy 2023-ra sikerül átlépni a 2019-es határt (7,7 milliárd dollár).

Nyugat-Európa lehet a leggyorsabb

A Zenith azokon a piacokon számít a legintenzívebb növekedésre az előttünk álló években, ahol a társadalmi élet szerves része a közös ivás a bárokban, kocsmákban vagy éttermekben. Főként azért, mert a kijárási korlátozások bevezetése épp ezeken vetette vissza a legdurvábban a fogyasztást és a reklámköltéseket: az utóbbiak terén Spanyolországban 52, az Egyesült Királyságban 48, Németországban 22, Franciaországban 23 százalékos esést regisztráltak 2020-ban. Ezekben az országokban sorrendben 28, 21, 10 és 8 százalékos éves bővülést várnak az elemzők 2021 és 2023 között a reklámköltésekben.

Horváth Rita szerint a fellendülés nem lesz annyira intenzív tempójú, mint amilyen a visszaesés volt. Ugyanakkor úgy véli, az alkoholreklámokra fordított összegek folyamatos bővülését főként a digitális kommunikációba történő befektetések határozzák meg a következő néhány évben.

(A jelentésben szereplő 12 piac Ausztrália, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, India, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Svájc. Ezeken realizálódik a globális alkoholipari reklámköltés 73 százaléka, amely magában foglalja a söröket és a szeszes italokat.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 09:18:58
A januári csend után több nagybank is lépett, és elkezdte csökkenteni a kölcsönök kamatait. Volt olyan közülük, amelyik ezt a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél is megtette.
2023-02-01 19:11:00
Niki, a frissen kiképzett szolgálati kutya és egy csomagvizsgáló röntgen is segíti a NAV munkáját a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS