A magyar cégek már készülnek az Európai Unió soros elnökségére

2023. 10. 04., 19:39

Magyarország 2024. július 1. és december 31. között tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ez a hazai vállalatok számára is kedvező esélyeket helyez kilátásba.

A tech iparág kiemelkedő szereplői a magyar EU-elnökségre felkészítő eseménysorozat első rendezvényén vethettek részt, amelyet az EuroAtlantic Zrt. a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen szervezett.

Az eseménysorozat célja a hazai üzleti szereplők felkészítése a magyar elnökség időszakára, valamint az uniós szintű tartós magyar üzleti jelenlét intézményesítése az elnökség utáni időszakban. A workshopok során a résztvevő cégek korábbi elnökségben részt vevő, EU-s ügyekben jártas tisztségviselők és szakértők segítségével áttekinthetik a magyar kormányzat szerepét, az EU döntéshozatali folyamatait, valamint a korábbi soros elnökség tapasztalatait. Emellett rávilágítanak azokra a lehetőségekre, ahol a magyar vállalatok profitálhatnak a kiemelt tagállami szerepkörből.

Az eseményen Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta: „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a gazdasági élet szereplőinek is lehetőség, amelyhez olyan aktív vállalati szféra kell, amely együttműködik a politikával.”

Gelényi Csaba, az EuroAtlantic Zrt. senior tanácsadója, Magyarország korábbi nagykövete felhívta a figyelmet: „A nemzetközi kapcsolatok építése, az ernyőszervezetekhez történő csatlakozás a magyar vállalatok versenyképesség növelő tényezőjeként aposztrofálhatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a vállalatoknak gyakorlatban hasznosítható tudást adjon.”

Dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese emlékeztetett, hogy az Európai Unió társjogalkotó intézményének elnöki pozíciójának betöltése már a 2011. évi féléves időszakban is fajsúlyos eredményeket hozott. Az európai szintű ügyek Magyarország általi jövő évi koordinációja további lehetőségeket hordoz magában.

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete előadásában hangsúlyozta, hogy a tagállami, valamint hazai vállalatok érdekeinek megjelenítése kiemelt jelentőségű. A hazai vállalatok beruházásösztönzésének és exporttevékenységének előmozdítása a nagykövetség(ek) egyik célkitűzése.

Bodnár Vivien, a 4iG elnöki kabinet közkapcsolatokért és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője aláhúzta, hogy a magyar elnökség olyan lehetőség a vállalati szféra szereplőinek, amelyre 13 és fél évente kerül sor. „A magyar érdekek artikulálásában egy csapat vagyunk, amely mellett mindannyian a saját vállalataink diplomatái is vagyunk”.

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta, hogy a vállalatok brüsszeli jelenléte, a szereplők nemzetközi érdekképviseleti szervezetekhez történő csatlakozása a versenyképesség növelő tényezőként jelenhet meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS