A Hungexpo készül az újranyitásra

2021. 05. 25., 11:30

A Hungexpo gőzerővel készül a nyitásra, szeptembertől ismét fogadja a kiállítókat, látogatókat a budapesti kongresszusi és kiállítási központban – nyilatkozta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Kifejlesztettek egy olyan applikációt, amellyel érintésmentessé teszik a belépést. A beengedő kapuknál egyszerre lehet fertőtleníteni és lázat mérni, a pavilonokban pedig olyan takarítási protokollokat vezettek be, amelyeknek része a vírusmentesítés. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a rendezvényszakma nagyon várta már az üzleti rendezvényekre vonatkozó részletes szabályozást, ami nélkül nem volt tervezhető az újraindulás. A napokban megjelent feltételek ismeretében kezdődhet meg a rendezvények tervezése, előkészítése.

A vezérigazgató elmondta, hogy a nyitásra készülve folyamatosan tartják a kapcsolatot a kiállító cégekkel. Tapasztalataik szerint a cégek kiállítóként, látogatóként egyaránt nagyon várják, hogy legyenek jól szabályozott üzleti rendezvények.

Ganczer Gábor úgy fogalmazott, a második fél évben szinte már nincs üres hely a rendezvénynaptárban. Ősszel megrendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a Vadászati és Természeti Világkiállítást, illetve több saját szervezésű kiállításukat.

A Hungexpo vezérigazgatója úgy látja, az üzleti rendezvények újraindulása jelentős bevételt hozhat a rendezvényszervező szakma talpon maradt szereplőinek, a Hungexpo az idei gazdasági évet "erős pozitív nullszaldóval" zárhatja. Becslése szerint 2021-ben a társaság a 2019. évi 8,3 milliárd forint árbevétel mintegy felét tudja elérni a tavalyi 2,7 milliárd forint után.

Mint mondta: szép második fél évet lehet csinálni, de az első hat hónap kiesett bevételeit nem lehet behozni.

Az idén eddig nem volt lehetősége dolgozni a rendezvényszakmának, teljes tiltás vonatkozott rá, így a koronavírus-járvány miatt 2021-ben egy teljes fél év esik ki, vagyis a mintegy 1000 milliárd forint árbevételű iparágból 500 milliárd forint bevétel hiányzik.

Ganczer Gábor elmondta, hogy a Hungexpón jellemzően az év első felében van több rendezvény, a saját szervezésű kiállításainak 90 százalékát szokta a cég az első fél évben tartani. Az év második felében inkább a nemzetközi rendezvények a jellemzőek, és azok a belföldi események, amelyeknek helyszínt, szolgáltatást ad a Hungexpo. Hozzátette: az online térben tartott rendezvények nem hoztak gazdasági hasznot, azok arra voltak jók, hogy kapcsolattartási lehetőséget biztosítsanak az adott szakmának.

A Hungexpo vezérigazgatója, aki a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgálatók Szövetsége (Maresz) elnöke is, felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetség felmérése szerint a 100 ezer munkavállalót foglalkoztató rendezvényszervező szakmában 30 százalékra tehető az elbocsátott, vagy a pályát maguktól elhagyó dolgozók aránya, és nehéz lesz most szakképzett, jó munkaerőt találni.

A Hungexponál a koronavírus-járvány miatt senkit sem bocsátottak el, viszont 10-15 munkavállaló magától kilépett, őket szeretnék pótolni, hogy ugyanolyan professzionális színvonalat tudjanak biztosítani, mint 2019 előtt – mondta Ganczer Gábor. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS