2030-ig szóló klímacsökkentési tervet dolgozott ki az ATENOR

2022. 05. 12., 09:17

A zöldülés folyamatában diktált megfelelő tempó hosszú távú versenyelőnyt jelenthet az ingatlanfejlesztési piacon. A zöld minősítés megszerzéséről, a karbonsemleges működésről és a hazai lakóingatlanok fejlesztéséről a DLA Piper Hungary Zöld Ingatlanok podcast sorozat ötödik epizódjában Borbély Zoltánnal, az ATENOR magyarországi igazgatójával beszélgetett Kui Szilárd, local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője és Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője.

Nagyságrendileg tíz évvel ezelőtt a fenntarthatósági minősítések megszerzése még teljesen idegen volt a hazai ingatlanpiacon, azonban mára egyre több ingatlanfejlesztő tartozik a zöld szereplők táborába.

A tíz országban jelen lévő ATENOR ingatlanfejlesztő csoport például idén kapta meg a „CO2-Neutral certification” karbonsemlegességi tanúsítványt a CO2logic minősítőtől. A minősítő rendszer az ingatlanfejlesztések teljes folyamatát vizsgálja: környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság szempontból egyaránt elemzi az épületfejlesztést. Ezt a szintet egy három éves folyamat eredményeképpen érte el a csoport.

„A fenntarthatósági törekvések sikeréhez elengedhetetlen, hogy legyen egy jól megválasztott tempója, ritmusa a folyamatnak, a részletekben nem szabad elveszni. Az ATENOR cégcsoport 2030-ig érvényes, észszerűsített klímacsökkentési tervet és stratégiát dolgozott ki, amelynek keretében vállalati szinten az erőfeszítések elsősorban az energiatakarékossági intézkedésekre és a közlekedési eszközök hatásának csökkentésére irányuló lehetőségekre összpontosítanak” – mondta Borbély Zoltán, az ATENOR magyarországi igazgatója.

Az is egyre gyakoribb, hogy egy ingatlanfejlesztő zöld kötvényekből finanszírozza jövőbeli projektjeit. A szabályozók ugyanakkor több adatot várnak a finanszírozóktól a saját portfóliójuk és a finanszírozói tevékenységük kapcsán.

„A zöld finanszírozáshoz a finanszírozó bankok nagy mennyiségű adatot kérnek be az ügyfelektől. Az ESG kapcsán az egyik legnagyobb kihívás és kérdés ugyanis, hogy valóban mérhető-e az adott tevékenység, rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű és minőségű adat” – emelte ki Borbély Gábor partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási praxis vezetője.

Az ingatlanfejlesztői fenntarthatósági törekvések és az ilyen irányú igények maguk után vonták a szakértő cégek fejlődését is. Ennek köszönhetően ma komoly verseny folyik a piacon egy-egy fejlesztői projekt elnyeréséért, ez pedig mindenkit arra ösztönöz, hogy a legtöbbet hozza ki magából.

Az MNB monetáris tanácsának döntése alapján folytatódik az energiatakarékos lakások vásárlására kedvező kamatozású hitelt nyújtó zöld hitel program, amelynek keretében további 100 milliárd forint áll rendelkezésre, viszont a hitelt igénybe vevőknek szigorúbb energiahatékonysági követelményeknek kell eleget tenniük.

„A közelmúltban tovább bővült Zöld Otthon Program nagymértékben előre lendíti a fenntartható ingatlanok iránti keresletet a lakóingatlanok piacán. Mind a kedvezményeknek, mind az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállásnak köszönhetően azt látjuk, hogy – az áremelkedés dacára – egyre hangsúlyosabban jelenik meg a fenntarthatósággal kapcsolatos elköteleződés a vásárlói preferenciákban” – mondta Kui Szilárd local partner, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetője.

A hazai lakásállomány 85 százaléka gázt használ, pedig a technológiai megoldások sokkal környezetkímélőbb alternatívát kínálnának. A geotermikus energia egyre nagyobb körben terjed el, amely hosszú távon nagymértékű fejlődést hozhat az energiafelhasználásban.

„A legtöbb új építésű ingatlan esetében hamarosan el fogunk oda jutni, hogy a két átmeneti évszakban saját magukat látják el a fűtéshez szükséges energiamennyiséggel. Ma már kijelenthetjük, hogy el tudjuk érni, hogy az energia nem vész el a rendszerekben, csak átalakul” – tette hozzá Borbély Zoltán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS