2024. március 7. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 03. 07., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Jön az ESG? Jön a VOSZFESZT!

Április 25-én második alkalommal rendezik meg a VOSZFESZTet.

VOSZ-konferencia: „Együtt gondolkodás a hazai munkaerőpiaci tartalékokról”

A munkaerő-utánpótlás magyarországi lehetőségei új nézőpontból kerülnek fókuszba a VOSZ konferenciáján március 13-án.

Kiskereskedelem: januárban megtört a jég, növekedést mért a KSH

2024 januárjában a kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal. Éves szinten növekedést legutóbb 2022 novemberében mért a KSH.

Nem vett repülőrajtot az ipar 2024 januárjában

2024 januárjában az ipari termelés volumene 3,6, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

42 forint volt egy tojás, 176 forint egy liter tej átlagos felvásárlási ára 2023 végén: „állati” adatok a KSH-tól

A mezőgazdasági haszonállatok közül Magyarországon 2023 decemberében az egy évvel korábbinál több sertést és juhot, ugyanakkor kevesebb szarvasmarhát és tyúkot tartottak. Eltérő mértékben, de valamennyi haszonállat felvásárlási ára emelkedett a 2022. év végihez képest, az állattartók létszáma azonban visszaesett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Megkezdődött a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

Első körben 7,5 milliárd forintot meghaladó értékű támogatáshoz jut közel 7000 gazdálkodó a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című pályázat keretében.

Február volt a tavasz első hónapja? – Harmadával esett vissza a földgázfogyasztás

A 2023/2024-es fűtési szezon eddigi részében 109 millió köbméterrel, 2,4 százalékkal kevesebb földgázt használtak fel a magyarországi fogyasztók, mint egy évvel korábban – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Kkv-k üzleti tevékenységét akadályozó tényezők: infláció, energiaköltség, szakemberhiány…

A csökkenő tendencia ellenére továbbra is az infláció hátráltatta leginkább a cégek működését az elmúlt fél évben, miközben az energiaköltségek és a munkaerőhiány miatti aggodalom sem enyhült – derül ki a K&H kkv bizalmi index felmérésből. A kereslet szűkülése és az árfolyamingadozás viszont már kevésbé meghatározó a vállalkozások jövedelmezősége szempontjából.

Tisztességtelen szerződési feltételek miatt lépett fel egy csomagszállítással foglalkozó céggel szemben a Veszprém Vármegyei Főügyészség

A fogyasztók érdekeit sértő általános szerződési feltételek miatt perelt eredményesen a Veszprém Vármegyei Főügyészség egy csomagok szállításával foglalkozó céget a Veszprémi Törvényszéken.

Nyaralót hitelből?

„Amennyiben belterületi a besorolás és a tulajdoni lapon hétvégi ház, üdülő vagy nyaraló megnevezés szerepel, akkor általában piaci lakáshitel felvételével működhet a finanszírozás.”

Megalakult a Nemzeti ESG Tanács

Az ESG törvény értelmében a nemzetgazdasági miniszter felelős azért, hogy létrehozza a Nemzeti ESG Tanácsot, amely döntő szerepet játszik az ESG beszámoló minimumkövetelményeinek meghatározásában.

Az ammónia is lehet üzemanyag: csak nitrogént és vizet bocsát ki

Ha ez igaz, akkor a fenntartható közlekedés forradalmának következő nagy dobása az ammónia, ami nem elég, hogy tiszta elemekre bomlik, üzemanyagcellákban és belsőégésű motorokban egyaránt használható.

A sportipar új motorja: a hatékony IP-védelem

Az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala „IP Hősök” kampányának következő fejezete a sportiparban tevékenykedő vállalkozásokat ösztönzi arra, hogy felismerjék a szellemi tulajdon egyre kiemelkedőbb szerepét.

Grant Thornton: 33 százalékra nőtt a női felsővezetők aránya

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4 százalékról 33,5 százalékra nőtt két évtized alatt, a fejlődés kiábrándítóan lassú – tavalyhoz képest csak 1,1 százalékos növekedést mutat.

Decemberhez képest nőtt, éves szinten csökkent a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban 2024 januárjában

A 2023. decemberit 0,3 százalékkal meghaladta, az egy évvel korábbitól azonban 0,6 százalékkal elmaradt a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban 2024 januárjában – tájékoztatott az Eurostat.

Döntött az Európai Bíróság: „nem tarthatók titokban” a játékok biztonságára vonatkozó európai szabványok

A játékok biztonságára vonatkozó harmonizált európai műszaki szabványoknak hozzáférhetőknek kell lenniük az uniós polgárok számára – mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS