2024. június 19. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 06. 19., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Uniós élmezőnyben a májusi magyar infláció

Az áprilisi 2,6 százalék után 2024 májusában 2,7 százalékos volt az átlagos éves infláció az Európai Unióban; a tagállami adatok 0,0 százalék és 5,8 százalék között szóródtak.

ÉVOSZ: 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget az Otthonfelújítási program

A program 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

Jövedéki törvény szerinti nyilvántartás-vezetés ellenőrzése: „kulisszatitkokat” árult el a NAV

A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

Uniós támogatással fejlesztett a békéscsabai Galéria Invest Kft.

Az építőiparban tevékenykedő vállalkozás 446 millió forintot fordított csomagolóüzemet létesítésére és új eszközök beszerzésére.

Nemzetközi keretek között csalták az áfát a kecskeméti autónepperek

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy gépjármű kereskedelemre szakosodott bűnözői csoporttal szemben. Az elkövetők az áfafizetési kötelezettség kijátszása érdekében cseh és magyar honosságú cégeket felhasználva több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

A jövőben a teherautók vezetésére jogosító „C” kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló „CE” kategóriás vezetői engedély.

Mikor járhat bánatpénz?

A bánatpénz a szerződés biztosítékainak sajátos típusa. Nem tévesztendő össze a foglalóval és a kötbérrel. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Nem érzik biztonságban az adataikat a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti.

Nemzetközi keretek között csalták az áfát a kecskeméti autónepperek

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy gépjármű kereskedelemre szakosodott bűnözői csoporttal szemben. Az elkövetők az áfafizetési kötelezettség kijátszása érdekében cseh és magyar honosságú cégeket felhasználva több mint 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Uniós támogatással fejlesztett a békéscsabai Galéria Invest Kft.

Az építőiparban tevékenykedő vállalkozás 446 millió forintot fordított csomagolóüzemet létesítésére és új eszközök beszerzésére.

Ezért bukhat el sok startup az első három évben

„Az üzleti modell megtervezéséhez nem elég néhány óra.”

Szakértői hálózattal segíti az erdészeti dolgozókat az Agrárkamara

Az erdészeti ágazatban tevékenykedők tájékoztatását kibővült országos szakértői hálózattal is segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Gyorsan halad az AI elfogadása, de a szervezeti változás kulcsfontosságú a skálázáshoz

Rusznyák András: a vállalati szektorban a szabályozási, jogi és megfelelőségi szempontok a bevezetési erőfeszítések mintegy 30 százalékát teszik ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS