2023. június 22. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 06. 22., 07:41

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Ifj.Kovács Ferenc: tisztán magyar összeszerelésű elektromos és hidrogén buszokat tervezünk

Új BizniszPlusz-podcast!

Ebben az évben fordul célegyenesbe a Goldi Mobility Kft. több éves álma, hogy Magyarországon összeszerelt, hazai márkás elektromos és hidrogén buszok járuljanak hozzá a klímasemleges célokhoz. Az utakon főleg városi közlekedésben, helyi járatok szerepét átvéve tűnhetnek fel a GOLDiON buszok, akár már a jövő év elejétől. A piacra lépésig vezető útról, a magyar cég úttörő elképzeléséről, az e-mobilitás térnyeréséről és a vállalat szintén formabontó, hidrogén üzemű – ezért sokkal nagyobb hatótávú – drónjáról is ifj. Kovács Ferenc értékesítési divízióvezetőt kérdeztük.

Megerősítené az uniós költségvetést az Európai Bizottság

„Az uniós költségvetés teljesítőképességének határához érkezett, aminek következtében újabb, akár sürgős kihívásokra már nem tud megfelelően reagálni.”

Évente 16 milliárd euró új „saját forrást” kér az Európai Bizottság a tagállamoktól

Az ideiglenes, statisztikai alapú „forrás” alapját a vállalatok nyeresége képezi, de „nem jár a vállalatok adóterheinek vagy megfelelési költségeinek növekedésével”.

Minden negyedik munkavállaló állást keres a megélhetési költségek növekedése miatt

A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek – mutat rá a PwC globális felmérése.

K&H: nincs veszélyben a kkv-knál dolgozók állása

Stabil a foglalkoztatottság a vállalkozói szektorban a K&H kkv-k körében végzett felmérése szerint: közel 80 százalékuk azonos dolgozói létszámmal tervez a következő egy évre, miközben csökkent a munkaerő-felvételben és az elbocsátásban gondolkodó cégek aránya is.

Ma már szinte bármely szektorban dolgozhatnak a diákok

A vállalatok a fokozódó munkaerőhiányt diákmunkaerővel próbálják enyhíteni, így mára szinte nincs olyan szegmens, ahol ne tudnának a tanulók dolgozni.

650 ezer forintra emelkedik idén a SZÉP-kártya kedvezményes kerete

2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintos összeget utalhatnak a SZÉP-kártyára.

Megjelent az MI, Adat és Robotika Partnerség stratégiai kutatási és innovációs terve

A stratégiai kutatási és innovációs terv ismertetésére az európai Mesterséges Intelligencia, Adat és Robotika Partnerség online információs napot is szervez.

Mesterséges esőerdőt fűtenek az évtizedek óta első geotermikus erőművel

Működésbe hozták a közel 40 éve első mélységi geotermikus erőművet az Egyesült Királyságban, ahol a 2050-ig vállalt nettó zéró karbonkibocsátási stratégia részeként ez a fajta energiatermelés is esélyt kap. A létesítményt üvegházak és biodómok fűtésére fogják használni.

Jövő héttől milliókkal csökkenhet a lakásvásárlásra felvehető hitelösszeg

2023. július 1-től szigorodnak a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM), azaz a jövedelem terhelhetőség számításának szabályai a hitelfelvétel során. Mit jelent ez a gyakorlatban, és valóban megnehezíti-e a saját ingatlanhoz jutást?

Rengeteg pénzt spórolhatnak meg a cégek, de nem is tudnak róla

Sok vállalat nem tudja, hogy az általa végzett tevékenység valójában K+F tevékenységnek minősül. Ezen termék-, szolgáltatás-, vagy folyamat-fejlesztési tevékenységek kapcsán a társaságok adókedvezményekre vagy készpénz támogatásra is jogosultak lehetnének.

Nem mozdul a benzin ára, a gázolaj viszont drágul pénteken

Nő a gázolaj kereskedelmi ára pénteken, a benziné viszont ezúttal is változatlan marad.

A családi vállalkozások fejlődése gazdasági létkérdés

Nehezen találnak minőségi munkaerőt a hazai családi vállalkozások, pedig ezek a munkahelyek sokszor több előnnyel kecsegtetnek, mint a multis állások – világítottak rá szakértők és sikeres cégvezetők a Budapesti Corvinus Egyetem családi vállalkozásokról szóló keddi konferenciáján.

Szarvas Krisztián: Európa-szerte felértékelődik az atomerőművek menetrendtartó képessége

Budapesten tartott konferenciát a New Nuclear Watch Institute kutatóközpont. A rendezvény előadója volt Szarvas Krisztián, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS