Mesterséges esőerdőt fűtenek az évtizedek óta első geotermikus erőművel

Mesterséges esőerdőt fűtenek az évtizedek óta első geotermikus erőművel
2023. 06. 21., 16:21

Működésbe hozták a közel 40 éve első mélységi geotermikus erőművet az Egyesült Királyságban, ahol a 2050-ig vállalt nettó zéró karbonkibocsátási stratégia részeként ez a fajta energiatermelés is esélyt kap. A létesítményt üvegházak és biodómok fűtésére fogják használni.

Kutatások kimutatták, hogy a kereskedelmi geotermikus megoldások több mint 50 százalékkal csökkenthetik a háztartások energiaszámláit, miközben a szén-dioxid-kibocsátás akár 80 százalékkal is csökkenhet – emlékeztet az Interesting Engineering. A cornwalli Eden Projectben hétfőn aktiválták egy olyan erőművet, ami ezzel a megoldással dolgozik, és a jövő fontos energiaforrása lehet. A létesítmény 37 éve az első mélységi geotermikus projekt a szigetországban, és az üvegházak mellett esőerdei faunát fenntartó biodómok fűtésére fogják használni, az ún. Éden Projektben.

A munkát a Financial Times szerint az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Cornwall Megyei Tanács finanszírozta: a jelenleg 1,4 MW-os erőmű kútjának megépítésére mintegy 24 millió fontot (10,5 milliárd forintot) költöttek. Ez rendkívül magas költségnek számít, viszont lényeges alternatíva lehet a fenntartható energiatermelésre, ha a Föld magjából származó geotermikus hőt hasznosítják, úgyhogy nem sajnálták a pénzt a fejlesztésre.

A számítások szerint az új erőmű 40 százalékkal mérsékli az Éden Projekt energiaszámláit, azáltal, hogy a geotermikus kútja öt kilométerre a földfelszín alatt gyűjti a hőt. Ez a mélység szintén rekord a briteknél, hiszen a korábbi kutak sokkal sekélyebbek voltak.

A Durham Energia Intézet ügyvezető igazgatója, Jon Gluyas professzor úgy véli, sokan felfigyelnek majd a programra, és jó okkal teszik, hiszen „meg fogja mutatni, hogy a mélygeotermikus hőtermelés képes alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőt termelni egy egész régió fogyasztói számára”. A cél az, hogy akár 200 Celsius-fokos meleg vizet hasznosíthassanak fűtőforrásként.

A helyi média beszámolói alapján az új rendszer által termelt geotermikus energia megbízhatóan biztosítja az éjjel-nappali energiaellátást, és nagyon alacsony a károsanyag-kibocsátása. A föld alól származó forró vizet fűtésre és áramtermelésre egyaránt fel lehet használni – éppen ezért a brit kormány az erőműben rejlő lehetőségek felmérése után politikai ajánlásokat fog bejelenteni arra nézve, hogy hogyan és mely régiókban jöjjön létre hasonló beruházás. Erről várhatóan már a következő hetekben ki is adnak egy kézikönyvet.

A magas költségek persze akadályozó tényezőnek számítanak az Éden Projekt és minden más ehhez hasonló mélygeotermikus projekt kapcsán, különösen az Egyesült Királyságban. A munkát jelentősen drágítja az ország fekvése: Izlanddal ellentétben például távol esik a kútfúráshoz ideális tektonikus lemezhatároktól, vagyis a kitermelésre érdemes hő jóval mélyebbről hozható csak fel.

Az Eden Geothermal vezérigazgatója, Gus Grand ugyancsak megerősítette, hogy a mesterséges esőerdő fűtése – bármilyen módszerrel, így ezzel is – drága mulatság. A gránitot rendkívül nehéz átfúrni, és a feladat folytatása a világjárvány idején a várhatónál is sokkal költségesebbnek bizonyult. Mivel demonstrációs, kifejezetten kutatási célú projektről volt szó, az anyagi keretek is eltérnek attól, amire kereskedelmi kényszer mellett nyílt volna lehetőségük. Az ilyen kezdeményezések ráadásul időigényesek is, főleg akkor, ha a cél az elektromos árammá alakítás. Hosszútávon ez szintén a céljaik között szerepel, de megvalósítani szabályos „rémálom lesz” – fogalmazott Grand.

Gábor János

Főoldali kép: Eden Project

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.