2023. július 14. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 07. 14., 08:08

Az Üzletem.hu összefoglalója.

VOSZ Barométer: kissé romlott a kkv-k üzleti hangulata a második negyedévben

A kkv-k számára a kivárás éve az idei – ez szűrhető le a VOSZ Barométer második negyedéves elemzéséből; a fő mutató 5 ponttal csökkent az első negyedévhez képest.

Az akkumulátorgyártás 33 százalékkal nőtt, az ipari termelés egésze fékezett májusban

A KSH közzétette a részletes adatokat.

Ipari termelés: gyengébb az uniós átlagnál a májusi magyar adat

Az áprilisi 0,1 százalékos emelkedés után 2023. májusban 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az ipari termelés volumene az Európai Unióban.

A KMVNF Csíkszeredában: Kárpát-medencei vállalkozásokat hoznának össze

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) idei első kihelyezett ülését Csíkszeredában tartotta június végén.

„Túlmelegedett” a Duna, csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű

Csökkentette teljesítményét a paksi atomerőmű július 13-án a Duna hőmérsékletének emelkedése miatt.

Így indult az év Budapesten: a legfontosabb adatok

A 2023 első negyedéve a fővárosban a számok tükrében: a KSH összefoglalója.

Duna House: jöhet a 10 milliós döntések féléve

Gyenge bizonyítvánnyal, összesen 43 987 adásvétellel zárta 2023-ban az első félévet a hazai ingatlanpiac a Duna House becslése szerint.

Az első félévben 19,7 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás

Magyarországon az első fél évben 12,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 24 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott, így a tavalyi azonos időszakhoz képest 19,7 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás.

Nőtt a kereslet a hosszabb lejáratú autópálya-matricák iránt

Míg darabszámra nagyjából ugyanannyi autópálya-matrica fogyott idén az első fél évben, mint egy évvel korábban, a hosszabb érvényességi idejű matricákból több kelt el.

Minden adat hamis volt a szórólapon: tetten érte a Nébih a tűzifacsalókat

Több helyről is jelentették azokat a csalókat a Nébihnél, akik valósnak tűnő, a szükséges azonosítókkal is ellátott szórólapokon hirdettek tűzifaeladást. A hatósági ellenőrzés végül kiderítette, hogy a szórólapon szereplő minden adat hamis.

Kiderült, melyik a legnépszerűbb balatoni bor

A kutatásból az is kiderül, melyik a balatoni régió hat borvidéke közül a legfelkapottabb.

A generációváltást és a helyi gazdálkodást segíti az új földügyi szabályozás

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig.

OECD-riport: ezeket a szakmákat veszélyezteti legjobban az AI

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése szerint a mesterséges intelligencia „forradalma” nem feltétlenül a kétkezi, sokkal inkább a szakképzett munkahelyekre lesz a legsúlyosabb hatással.

Európai Parlament: a közutakon több elektromos töltőállomást, a tengereken tisztább üzemanyagokat!

Bővülhet az alternatív töltőállomások infrastruktúrája, könnyebb és egyszerűbb lehet a töltés, és nőhet a tisztább üzemanyagok részaránya a tengerhajózásban.

A metaverzum nem csak játék, a kormányok is használhatják

Akár a közszféra is kiaknázhatja a fizikai, digitális és társadalmi világok összekapcsolódásában rejlő lehetőségeket, melyek lehetővé tehetik, hogy hatékonyabban szolgálja az állampolgárokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS