Duna House: jöhet a 10 milliós döntések féléve

2023. 07. 13., 13:22

Gyenge bizonyítvánnyal, összesen 43 987 adásvétellel zárta 2023-ban az első félévet a hazai ingatlanpiac a Duna House becslése szerint.

Az idei második negyedéves országos árindex három negyedév után újra emelkedést mutat, a keresletindex pedig júniusban már elérte a tavalyi szintet. Az elemzők szerint erősen befolyásolhatja a lakástámogatási rendszer változása a második félévet, hiszen egyes vevői szegmensek akár több 10 millió forint támogatástól is eleshetnek a bizonytalan jövő évi támogatási rendszer változása miatt. A városi csok-os vásárlók előrehozott kereslete és vásárlásai javíthatnak az idei második féléves számokon a Duna House szerint, a vevőknek érdemes időben elindítani a folyamatokat.

Az ingatlanközvetítő vállalat által adott idei éves 90-110 ezer tranzakciót mutató előrejelzési sávnak az alsó értékétől is kisebb elmaradásban van jelenleg a szegmens. Az ingatlanpiac élénkülése mellett a csok mellé még biztosan felvehető államilag támogatott hitelek iránti fokozott érdeklődésre számít a második félévben a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass.

A pénzügyi szakértők közreműködésével 2023 második negyedévében indított hitelügyletek mellé beadott csok igények aránya országos megoszlásban az előző negyedévi 25,6 százalékról 28,3 százalékra nőtt, a kedvezményt még biztosan kihasználni tervezők miatt pedig e téren is további erősödés várható.

A Credipass adatai szerint az átlagos hitelnagyság Nyugat-Magyarország kivételével az ország minden területén csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. Az ügyfelek 2023 második negyedévében is a huzamosabb ideig, legalább 10 éves időintervallumra fix, kiszámíthatóbb konstrukciókat keresték, az ország teljes területén a 20 éves futamidejű ügyletek aránya volt a legjelentősebb.

Az országos lakásárindex nominál értéken három negyedév után ismét emelkedésnek indult, az előző negyedévi adatnál 10 ponttal magasabb, vagyis 271 ponton áll, míg reál értéken enyhébb, 3 pontos növekedés után 133 ponton zárta a negyedévet. Az előző negyedévi csökkenés után országszerte újból emelkedett a panellakások árindexe, míg a téglaépítésűek esetében keleten további csökkenést, a nyugati országrészben pedig újbóli erősödést mutatnak az adatok. A fővárosi tégla árindex 3 pontos emelkedést jelez az előző negyedévhez képest. A reál értéket vizsgálva Budapesten a panelek esetében emelkedést, míg a téglaépítésűeknél további csökkenést mutatnak az adatok.

2023 második negyedévben a XVIII. kerület is csatlakozott azon fővárosi kerületek közé, ahol az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1 millió forintot. Így már 16 budapesti kerületben kértek 1 millió forint feletti négyzetméterárat az újépítésű projektek lakásaiért. A második negyedévben a budai II. kerület 2,5 millió forintot meghaladó új lakásokra vonatkozó négyzetméterárral átvette a legdrágább fővárosi kerület címet az I. kerülettől.

2023 második negyedévében Budapesten az előző negyedévhez hasonlóan a XIII. kerület mellett a XI. és a IX. kerületben volt a legmagasabb az újépítésű projektek aránya. Budafokon található a legkevesebb újépítésű ingatlan, és ugyancsak 100 elérhető ingatlan alatti palettáról választatnak azok, akik a budai II. kerületet vagy a külvárosi területeket preferálják.

A borsos árú és alacsony számú újlakás-kínálat ellenére átvette a vezető szerepet a fővárosi kerületek közötti népszerűségi versenyben a budai oldal. A legkeresettebb kerület a II. kerület volt, Újbuda állt a második helyen, a sorban pedig Terézváros következett, leszorítva a dobogóról a korábban megingathatatlan és újépítésben verhetetlen XIII. kerületet.

2023 júniusában a legfőbb vevői motiváció az ingatlanbefektetés volt a fővárosban, míg a vidéki területeken a nagyobb ingatlanba költözés dominált. Az ország teljes területén az első lakásukat vásárlók álltak a második helyen, akik a fővárosban átlagosan 42,2 millió forintot, míg vidéken 25,1 millió forintot költöttek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS