VOSZ Barométer: kissé romlott a kkv-k üzleti hangulata a második negyedévben

VOSZ Barométer: kissé romlott a kkv-k üzleti hangulata a második negyedévben
2023. 07. 13., 13:52

A kkv-k számára a kivárás éve az idei – ez szűrhető le a VOSZ Barométer második negyedéves elemzéséből; a fő mutató 5 ponttal csökkent az első negyedévhez képest.

VOSZ Barométer idei második negyedéves fő indexe 56 pontot ért el a 100-as skálán az első negyedév 61 ponthoz képest, ahogy valamennyi alindex is kisebb értéket mutat. Az üzleti hangulat alindexe 62-ről 59-re, a beruházásoké 49-ről 41-re, a pénzügyi helyzeté pedig 74-ről 70-re csökkent.

A vállalkozói szféra viszonyait jelző, indikátor-jellegű gazdasági mutatót a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) idén vezette be, amelynek alapjait az Egyensúly Intézettel közös felmérés jelenti. Az idei második negyedéves eredményeket július 13-án ismertették. A felmérés során a gazdaság kilátásairól, az üzletmenetet érintő problémákról, a tervezett beruházásokról, az inflációról, fizetésemelésekről, valamint – eseti kiemelt témakörként – ezúttal az energiaárakról alkotott véleményüket osztották meg a cégvezetők.

Az elemzésekben és a Barométer elkészítésében az Egyensúly Intézet és az érdekképviselet szakértői vettek részt, VOSZ tagok mellett a még nem VOSZ-tag vállalkozásokat is megkérdeztek.

A kutatást ismertető Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és társalapítója szerint a tavaszi várakozásoknak megfelelő eredményeket kaptak. A cégvezetők a második negyedévben főleg a fizetési morál romlását említették (háromszor többen, mint korábban), a lánctartozások ismét nagy problémát jelentenek, a korábbi 2 százalék helyett 10 százalék panaszkodott erre. A megrendelések elmaradása is gond (első negyedév: 4 százalék-második negyedév: 9 százalék), ahogy a munkaerőhiány is jelentősebb gondnak számít (7 százalék-12 százalék).

Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatban a cégvezetők az EU-s források elmaradását a második negyedévben immár markáns problémának nevezték (2 százalék-8 százalék), amelynek érezhető hatása van a cégek működésére is.

Üzleti hangulat alindex: 62 százalék – 59 százalék

Az üzleti hangulat alindexben valamennyi összetevő értéke kis mértékben csökkent. A következő egy évben az üzleti kilátásokat tekintve kevesebben optimisták (68 százalék-65 százalék), az árbevétel alakulása az üzleti évben viszont szinte ugyanakkora, mint az első negyedévben (74 százalék-73 százalék). Ugyanakkor háromból két cégvezető szerint veszélyesebbé válik az üzleti helyzet a harmadik negyedévben.

Beruházások alindex: 49 százalék – 41 százalék

A beruházások alindexnél látjuk a legnagyobb csökkenést: 49-ről 41 százalékra. Az első negyedévben még a kkv-k 50 százalékánál mondták, hogy terveznek új beruházást, a második negyedévben már csak 34 százalékuk válaszolt igennel. Az új munkaerő felvételének szándéka 44-ről 28-ra csökkent. A tervezett beruházásokat ugyanakkor 69 helyett 74 százaléknak sikerült végrehajtania.

Kulcsfontosságú a munkaerő és a fizetésemelés kérdése. A bevételek elmaradása növelheti az elbocsátások veszélyét. Az első negyedévben a válaszolók 9 százaléka látta úgy, hogy szükség lehet dolgozók elbocsátására, a második negyedévben viszont már 17 százalék. Kozák Ákos megjegyezte: erre nem biztos, hogy sor kerül, mert nagyon feszített a munkaerőpiac, a most elküldött embereket nagyon nehéz lenne később pótolni. A mintába került vállalatok közül a második negyedévben válaszolók 61 százaléka nem tervez fizetésemelést a következő egy évben, noha nagy a nyomás, ugyanis sokan váltanának magasabb bér reményében. Igen csekély, mindössze 7 százalék azoknak a cégeknek a száma, ahol viszont 20 százalékot meghaladó bérfejlesztésben gondolkodnak.

Pénzügyi helyzet alindex: 74 százalék – 70 százalék

A pénzügyi helyzet alindex az első negyedévhez képest nem változott jelentősen: 74-ről 70 százalékra mérséklődött. A döntő többség úgy nyilatkozott, hogy nincs adótartozása (96 százalék-95 százalék) és nincs fizetési problémája (85 százalék-84 százalék). A tartalékokkal már több gond van, a cégek 17 százaléka egyik napról a másikra él, egy-két hónapra sincs elegendő tartalékuk, ez az arány az első negyedévben még 12 százalék volt. Az sem igazán megnyugtató, hogy fél évnél hosszabb időre tart ki a vállalkozások 20 százalékának tartaléka az első negyedévi 18 százalékkal szemben.

A vállalkozói kilátások összességében 68-ról 65 százalékra csökkentek. A cégvezetői várakozások ugyan még a pozitív tartományban vannak, ám a kedvező kilátásokat prognosztizálók aránya három hónap alatt 8 százalékponttal mérséklődött.

Kritikus magasságban az energiaárak

A második negyedévben eseti témakörként az energiaárak vállalkozásokra gyakorolt hatásáról kérdezték a cégvezetőket. A jelenlegi árszintet a cégvezetők 51 százaléka már most is kritikusnak tartja. Az energiaárak emelkedése miatt a vállalkozások döntő többsége nem gondolkodik abban, hogy szünetelteti a cég működést vagy bezárja azt, ám szóba kerül a termék/szolgáltatás árnak emelése, többen pedig már meg is lépték azt.

Perlusz László: a kkv-knak célzott támogatásra van szükségük

A VOSZ Barométerről Perlusz László, a VOSZ főtitkára összegzésként elmondta, hogy a Szövetség munkáját nagyban segítik a cégvezetők válaszai, azok alapján dolgoztak ki eddig is javaslatokat a kormány felé például az infláció megfékezésére, az egészségügy reformjára, a kiskereskedelem problémáinak megoldására.

„A VOSZ a jövőben még inkább segíteni kívánja a magyar vállalkozásokat, igyekszik támogatni őket a következő évre való felkészülésben. Minél nagyobb körben célzott, hatékonyságot növelő támogatásokra van szükség, elsősorban a munkaerő megtartása érdekében. Reméljük, hogy ebben az átmeneti esztendőben, amit túl kell élni, minél több vállalkozás talpon marad, majd korrekt tervezés után megerősödve vág neki 2024-nek, amikor már a reálkeresetek is növekedhetnek” – fogalmazott Perlusz László.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS