2020-ban is növekedett a KELER Csoport

2021. 06. 02., 12:15

A koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági környezetben is növekedést ért el a központi értéktári és klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER Csoport. A KELER Központi Értéktár Zrt. bevétele 7,2 milliárd forintot tett ki, ez 8,3 százalékkal haladja meg a 2019-es szintet. A cégcsoport másik tagvállalata, a KELER KSZF Zrt. a központi szerződő fél tevékenységéből 1,78 milliárd forintos bevételt ért el 2020-ban, ez 4,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A cégcsoport mindkét tagvállalata fontos fejlesztéseket hajtott végre és az idén is újabb bővülést tervez.

Bár a koronavírus-járvány alaposan átalakította a gazdasági környezetet, az előző években elért bővülés után újabb bevételnövekedéssel zárta a 2020-as évet a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő KELER Csoport két tagvállalata.

Növekedés 7 milliárd feletti bevétellel

Amagyarországi tőkepiac egyetlen értéktárát fenntartó KELER Zrt. teljes bevétele a múlt évben 7,2 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbi bevételhez képest 8,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

A bevételnövekedéshez hozzájárult, hogy a múlt évben a járványhatás miatt a GDP-arányos államadósság 80,4 százalékra emelkedett, melynek következtében bővült a forintalapú állampapír-állomány, ez pedig a KELER Zrt. bevételeinek bővülését eredményezte. „Az értékpapírforgalmi szolgáltatásokból származó bevétel is emelkedett, több mint 500 millió forinttal. A KELER Zrt. értéktári és hitelintézeti tevékenységből származó díjai és jutalékai 2020-ban - a cég fennállása óta először lépték át - a 6 milliárd forintos összeget. 

Ugyanakkor a társaság kamateredménye csökkent az egy évvel korábbihoz képest részben az alacsony piaci hozamok, részben a korábbi években magasabb hozamszinten megvásárolt értékpapírok lejáratai miatt” – mondta Demkó-Szekeres Zsolt, a KELER Zrt. vezérigazgatója. A KELER Zrt. összességében 1,3 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel fejezte be a 2020-as évet.

Jelentős nyereségnövekedés

A KELER Csoport másik tagvállalata, a garanciaszolgáltatásokat nyújtó és klíringházi szolgáltatásokat biztosító KELER KSZF Zrt. főtevékenységből származó bevétele 1,78 milliárd forintot tett ki, mely a kiszolgált piacok megnövekedett forgalmának is köszönhetően a megelőző évvel összehasonlítva 4,1 százalékos éves növekedést jelent. Az organikusan növekvő üzleti tevékenység mellett az eredményességhez 2020-ban egy jelentős, 217 millió forintos pénzügyi eredmény is hozzájárult, mellyel a KELER KSZF végül 516 millió forintos adózott eredménnyel zárta az évet.

A KELER KSZF Zrt. tavalyi eredményeit nagyban befolyásolta az értékpapírpiaci környezet alakulása. „A Budapesti Értéktőzsde korábbi években újabb és újabb rekordokat elérő irányadó indexe, a BUX a múlt év tavaszán a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt rövid idő alatt elvesztette értékének a harmadát, amire a befektetők aktív kereskedéssel reagáltak. A heves piaci reakciókat és megnőtt aktivitást jól mutatja, hogy az elmúlt 4-5 év átlagos napi forgalmának duplája volt a KELER KSZF Zrt. által elszámolt forgalom 2020 márciusában a tőkepiacokon.” – kommentálta a cég eredményeit Kecskésné Pavlics Babett, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója.

Fejlesztések a fókuszban

A KELER Csoport mindkét tagvállalata - a korábban meghatározott stratégiának megfelelően - komoly fejlesztéseket hajtott végre a múlt év során.

2020. december 2-án a KELER Zrt. a GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) által akkreditált kódkiadóvá vált, aminek eredményeként megkezdheti LEI (Legal Entity Identifier) kódkiadói és -kezelői működését a Magyarországon nyilvántartásba vett jogi személyek részére.  A kódkiadási szolgáltatás a 2020-ban történt fejlesztések eredményeként a KELER Zrt. 2021. február 1-jétől saját webes alkalmazásán keresztül biztosítja a jogi személyek nemzetközi azonosítására szolgáló, 20 alfanumerikus karakterből álló, LEI kód kiadását. A KELER Zrt. új és meglévő ügyfelei is élvezhetik az új LEI kódkiadó szolgáltatásokat, amelyeket kedvezményes díjakon vehetnek igénybe.

A KELER Zrt. emellett jelentős informatikai fejlesztéseket hajtott végre annak érdekében, hogy megfeleljen a központi értéktárakra vonatkozó uniós szabályoknak, más néven a CSDR-irányelveknek. Demkó-Szekeres Zsolt erről azt mondta: „A társaság a múlt év decemberében elérte régóta kitűzött célját, megkapta CSDR szerinti működési engedélyt, így az egységes európai szabályoknak megfelelően tevékenykedő értéktárként nyújtja az értékpapírpiac biztonságos működését biztosító szolgáltatásait.”

„A KELER KSZF Zrt. szintén több, jelentős fejlesztést vitt véghez a múlt esztendőben” – mondta Kecskésné Pavlics Babett. Ezek közül is kiemelkedik, hogy 2020. december 1-től a KELER KSZF Zrt. sikeresen elindította az úgynevezett új kiegyenlítő banki modellt, melynek köszönhetően valamennyi gázpiaci és energiapiaci szereplő pénzügyi elszámolása új kereskedelmi banki pénzszámlákon valósul meg.

A KELER Csoport tagvállalatai a következő időszakban mérsékelt növekedésre számítanak. A magasabb fokú automatizáltság, és a szolgáltatási színvonal emelésének biztosítása mellett célul tűzték ki az európai uniós sztenderdekhez igazodó hatékonyabb, biztonságosabb és versenyképesebb működést is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS