10 startupból 9 már figyel a fenntarthatóságra

2022. 08. 05., 17:17

A startup szektorban kulcsszerepet kap a fenntarthatóság: a Start it @K&H inkubátorban működő csapatoknak már 90 százaléka figyelmet fordít rá működése és termékeinek fejlesztése során. Ez azonban jelenleg inkább a természeti erőforrások fenntartható kezelését jelenti, míg a társadalmi kérdések háttérben maradnak. Az inkubátor ezért a most induló jelentkezési időszakában a környezetvédelmi megoldásokat hozó csapatok mellett a nemi esélyegyenlőséget és a női egyenjogúságot segítő startupokra is kiemelt figyelmet fordít.

Míg ez a szemlélet pár éve kuriózumnak számított, ma már a Start it @K&H inkubátorban működő csapatok esetében 10-ből 9 számára fontosak a fenntarthatósági szempontok. Ennek legfőbb oka, hogy a startupperek számára már meghatározó, hogy figyeljenek a környezeti értékek megóvására és arra, hogy aktívan tegyenek a társadalmi problémák ellen. Csak ezt követően nézik az üzleti érdekeket, azaz, hogy a fogyasztók, a befektetők és a partnerek pozitívan értékelik-e a fenntarthatósági törekvéseket.

„A jelenlegi gazdasági modell nem fenntartható módon használja az erőforrásokat, ezért olyan innovatív technológiákra van szükség, amelyek hatékonyabb, környezetbarát termelést és fogyasztást tesznek lehetővé. Itt azonban nem állhatunk meg, hiszen a fenntarthatóság témakörébe a természeti értékek megóvása mellett a társadalmi egyenjogúság megteremtése is beletartozik. Ennek súlyát jól mutatja, hogy az ENSZ által kijelölt 17 fenntarthatósági célból 8 a társadalmi problémák kezelésére vonatkozik. Az öt éve működő és eddig 20 iparágban 90 csapat fejlődését segítő inkubátorunkban ezért a sustaintech startupok teljes spektrumára kiemelt figyelmet fordítunk. A megújuló energia használatát, az erőforrások hatékony felhasználását és a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésére alternatívát kínáló csapatok mellett azokat is keressük, akik társadalmi problémákra adnak új megoldást” – jelentette be Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

(Németh Balázs is részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában. A sorozat 340. interjúját IDE KATTINTVA olvashatja el.)

Női vonalon erősít a Start it @ K&H

A Start it @K&H, Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora szeptember 11-ig ismét várja a startupok jelentkezését. A féléves mentorálást elnyerő csapatok az inspiráló közösség, a szakmai mentorok, számos digitális szolgáltatáscsomag, a K&H hazai és nemzetközi üzleti kapcsolati hálója és az alumni csapatok tapasztalatainak segítségével fejlődhetnek tovább – akár a nemzetközi piacra lépésig.

A mostani kiválasztás alkalmával a fenntarthatóság környezetvédelmi vonatkozása mellett a társadalmi kérdések is nagyobb szerepet kapnak: a környezetbarát megoldások mellett a női alapítású vagy a nemi esélyegyenlőséget, egyenjogúságot segítő startupok támogatása is előtérbe kerül.

„Az üzleti és a politikai döntéshozók körében mindmáig kevesebb a női szereplő, mint ahogy az a nemek közti arányok alapján indokolt lenne. A női esélyegyenlőség támogatása érdekében az inkubátorban kiemelt fókuszt kapnak azok a csapatok, ahol legalább az egyik alapító nő vagy akik innovációjukkal a nemi egyenjogúságot erősítik. Ilyen lehet például a hagyományosan férfiasnak ítélt szakmákban a női elhelyezkedés támogatása, vagy a képzések, fejlesztések során a nemi egyenlőséget megvalósító megoldások. Hiszen ezzel is hozzájárulunk a fenntartható jövő építéséhez” – mondta Németh Balázs.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS