Tési szélmalmok: így újulhatnak meg az egyedülálló turistalátványosságok

2021. 04. 05., 10:00

A tési szélmalmokat, a község turistacsalogató látványosságait az elmúlt években az MNV Zrt. megbízásából többször felújították, de további felújításra, állagmegóvásra szorulnak. (x)

Tés fő látványosságai a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalmok: az 1840-ben épült Helt-féle és az 1924-ben épült Ozi-féle szélmalom. Az utóbbi jelenleg is működőképes, az előbbi azonban sajnos – jelenlegi állapotában – a turisták számára nem látogatható. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) megbízásából az elmúlt években a malmokat többször is felújították, de mindkettő esetében szükség van további állagmegóvásra, felújításra. A legfontosabb feladatokat a KIVING Kft., a projektelvárások megvalósításának felelőse vette sorra, az alábbiakban ezeket tekintjük át.

A szélmalmok a Táncsics utca 16. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak; a Táncsics utca 20. szám alatt álló gondnoki ingatlanon keresztül a szalagtelek végében, a település telkeit lezáró dűlőúton közelíthetők meg.

Az Ozi-féle szélmalom

Az épület kúp alakú tetőszerkezetét fedő fazsindely helyenként hiányos vagy lyukas, emiatt a malom helyenként beázik. A tetőszerkezet javítása során a fazsindely fedés műemléki fakátránnyal történő kenését is szükséges lenne elvégezni.

A tető ereszvonala nem nyúlik ki minden oldalon egyenlően és megfelelő mértékben, az északi oldalon túl kevés a kinyúlás, emiatt a fal elázik. Ez korábban is okozott már problémát, az átázott fal kiomlott, ezt 2014-ben befalazták, statikailag megerősítették, illetve a vakolatot javították. Hogy a fal ne vizesedjen, egyenlő kinyúlású ereszvonalat kell kialakítani.

A befelé nyíló fa bejárati ajtó szorul, csak megemelve és nehezen nyitható. Az épület megjelenésének karakteres eleme volt a mélyen a hagyományban gyökerező ajtólap, felső részén a két zsalubetéttel, alul a rombuszmintával. Ennek cseréje, rekonstrukciója javasolt.

Az ablakok, nyílászárók állapota rossz. A hiányzó ablakszárnyak, illetve kitört üvegezés pótlandó, az ablakok keretének felülete kezelendő. A harmadik szinten, a vitorlás gerenda beemelésére szolgáló vasajtó nem zár, a szárny léccel behúzatott, a léc rögzítése mentén szintén repedés található a falban.

A földszinti földpadló egyenletlen felületű, ki kell egyenlíteni, indokolt a korhű sározás.

A belső falakat érdes vakolat borítja, amelyek koszosak, több helyen kisebb nagyobb repedések láthatók, melyek a fal külső felületén is megjelennek.

A függőleges nyolcszögletű főtengely cseréje 2004–2005-ben az önkormányzat megbízásából megtörtént. A főtengely ideiglenes módon, több darabból van összerakva. Jelenlegi állapotában a működést akadályozza, ugyanis nem elég erős ahhoz, hogy a malom terheit elviselje.

A deszka-széllapátok cseréje 2007-ben megtörtént, de mára ismételten időszerűvé vált.

A második emeletre vezető lépcső nem biztonságos, cseréje indokolt, ahogy a malom belső faszerkezetének faanyagvédelmi kezelése is. A malom környezetének lényeges és visszaállításra érdemes eleme a két, egykori pad a malomtól északra és délre, amelyeken a nap állásától függően, ülve várakozhattak az őrletők.

A Helt-féle szélmalom

Az Ozi-féle malommal ellentétben a Helt-féle malom jó állapotban van, több felújítás is zajlott korábban, többek között a törött malomkerekének javítása 2015-ben. Jelenlegi állapotában csak kisebb javításokat, esztétikai beavatkozásokat igényel. A malom belső szerkezete ép, működőképes, a turisták előtt nyitva áll.

A tetőszerkezetet fedő fazsindely azonban helyenként lyukas, beázik. A tetőszerkezet javítása során a fazsindely fedést műemléki fakátránnyal kellene kenni.

A malom megjelenésének karakteres eleme, a bejárati ajtó rekonstrukciójára 2018-ban került sor. Az ablakok, nyílászárók állapota rossz. A hiányzó ablakszárnyak, illetve kitört üvegezés pótlandó, az ablakok keretének felülete kezelendő.

A földszinti földpadló felülete egyenletlen, nagyobb mélyedések találhatók benne, amelyek már balesetveszélyt jelentenek a malmot látogató turistákra nézve. A földszinti földpadlót ki kell egyenlíteni, indokolt a korhű sározás.

A belső falakat érdes vakolat borítja, amelyek koszosak, több helyen kisebb nagyobb repedések láthatók, melyek a fal külső felületén is megjelennek. Javasoljuk a belső falfelület meszelését a korabeli megjelenés minél pontosabb visszaidézése érdekében.

A külső homlokzat korábban felújított, mára már több helyen levált a vakolat. A külső felületen a lehullott vakolat mellett, repedések csúfítják a falat, amely esztétikai hiba mellett szerkezeti problémára is utalhat.

Tartószerkezet-vizsgálat hívatott megállapítani a külső falfelületen látható repedések okát és javaslatot tenni, van-e szükség erősítésre. A külső vakolatot helyenként javítani kell. A belső faszerkezet faanyagvédelmi kezelése szintén indokolt.

A malom környezetének lényeges és visszaállításra érdemes eleme a két, egykori pad a malomtól északra és délre, amelyeken a nap állásától függően ülve várakozhattak az őrletők.

A felújításon kívül nem ártana némi további reklám is a látványosságoknak, a hiteles információk megosztásra, népszerűsítésre a KIVING Kft. szerint a közösségi média tűnik a legalkalmasabbnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS