Tési szélmalmok: így újulhatnak meg az egyedülálló turistalátványosságok

2021. 04. 05., 10:00

A tési szélmalmokat, a község turistacsalogató látványosságait az elmúlt években az MNV Zrt. megbízásából többször felújították, de további felújításra, állagmegóvásra szorulnak. (x)

Tés fő látványosságai a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalmok: az 1840-ben épült Helt-féle és az 1924-ben épült Ozi-féle szélmalom. Az utóbbi jelenleg is működőképes, az előbbi azonban sajnos – jelenlegi állapotában – a turisták számára nem látogatható. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) megbízásából az elmúlt években a malmokat többször is felújították, de mindkettő esetében szükség van további állagmegóvásra, felújításra. A legfontosabb feladatokat a KIVING Kft., a projektelvárások megvalósításának felelőse vette sorra, az alábbiakban ezeket tekintjük át.

A szélmalmok a Táncsics utca 16. és 32. számú porták kertjeinek végében állnak; a Táncsics utca 20. szám alatt álló gondnoki ingatlanon keresztül a szalagtelek végében, a település telkeit lezáró dűlőúton közelíthetők meg.

Az Ozi-féle szélmalom

Az épület kúp alakú tetőszerkezetét fedő fazsindely helyenként hiányos vagy lyukas, emiatt a malom helyenként beázik. A tetőszerkezet javítása során a fazsindely fedés műemléki fakátránnyal történő kenését is szükséges lenne elvégezni.

A tető ereszvonala nem nyúlik ki minden oldalon egyenlően és megfelelő mértékben, az északi oldalon túl kevés a kinyúlás, emiatt a fal elázik. Ez korábban is okozott már problémát, az átázott fal kiomlott, ezt 2014-ben befalazták, statikailag megerősítették, illetve a vakolatot javították. Hogy a fal ne vizesedjen, egyenlő kinyúlású ereszvonalat kell kialakítani.

A befelé nyíló fa bejárati ajtó szorul, csak megemelve és nehezen nyitható. Az épület megjelenésének karakteres eleme volt a mélyen a hagyományban gyökerező ajtólap, felső részén a két zsalubetéttel, alul a rombuszmintával. Ennek cseréje, rekonstrukciója javasolt.

Az ablakok, nyílászárók állapota rossz. A hiányzó ablakszárnyak, illetve kitört üvegezés pótlandó, az ablakok keretének felülete kezelendő. A harmadik szinten, a vitorlás gerenda beemelésére szolgáló vasajtó nem zár, a szárny léccel behúzatott, a léc rögzítése mentén szintén repedés található a falban.

A földszinti földpadló egyenletlen felületű, ki kell egyenlíteni, indokolt a korhű sározás.

A belső falakat érdes vakolat borítja, amelyek koszosak, több helyen kisebb nagyobb repedések láthatók, melyek a fal külső felületén is megjelennek.

A függőleges nyolcszögletű főtengely cseréje 2004–2005-ben az önkormányzat megbízásából megtörtént. A főtengely ideiglenes módon, több darabból van összerakva. Jelenlegi állapotában a működést akadályozza, ugyanis nem elég erős ahhoz, hogy a malom terheit elviselje.

A deszka-széllapátok cseréje 2007-ben megtörtént, de mára ismételten időszerűvé vált.

A második emeletre vezető lépcső nem biztonságos, cseréje indokolt, ahogy a malom belső faszerkezetének faanyagvédelmi kezelése is. A malom környezetének lényeges és visszaállításra érdemes eleme a két, egykori pad a malomtól északra és délre, amelyeken a nap állásától függően, ülve várakozhattak az őrletők.

A Helt-féle szélmalom

Az Ozi-féle malommal ellentétben a Helt-féle malom jó állapotban van, több felújítás is zajlott korábban, többek között a törött malomkerekének javítása 2015-ben. Jelenlegi állapotában csak kisebb javításokat, esztétikai beavatkozásokat igényel. A malom belső szerkezete ép, működőképes, a turisták előtt nyitva áll.

A tetőszerkezetet fedő fazsindely azonban helyenként lyukas, beázik. A tetőszerkezet javítása során a fazsindely fedést műemléki fakátránnyal kellene kenni.

A malom megjelenésének karakteres eleme, a bejárati ajtó rekonstrukciójára 2018-ban került sor. Az ablakok, nyílászárók állapota rossz. A hiányzó ablakszárnyak, illetve kitört üvegezés pótlandó, az ablakok keretének felülete kezelendő.

A földszinti földpadló felülete egyenletlen, nagyobb mélyedések találhatók benne, amelyek már balesetveszélyt jelentenek a malmot látogató turistákra nézve. A földszinti földpadlót ki kell egyenlíteni, indokolt a korhű sározás.

A belső falakat érdes vakolat borítja, amelyek koszosak, több helyen kisebb nagyobb repedések láthatók, melyek a fal külső felületén is megjelennek. Javasoljuk a belső falfelület meszelését a korabeli megjelenés minél pontosabb visszaidézése érdekében.

A külső homlokzat korábban felújított, mára már több helyen levált a vakolat. A külső felületen a lehullott vakolat mellett, repedések csúfítják a falat, amely esztétikai hiba mellett szerkezeti problémára is utalhat.

Tartószerkezet-vizsgálat hívatott megállapítani a külső falfelületen látható repedések okát és javaslatot tenni, van-e szükség erősítésre. A külső vakolatot helyenként javítani kell. A belső faszerkezet faanyagvédelmi kezelése szintén indokolt.

A malom környezetének lényeges és visszaállításra érdemes eleme a két, egykori pad a malomtól északra és délre, amelyeken a nap állásától függően ülve várakozhattak az őrletők.

A felújításon kívül nem ártana némi további reklám is a látványosságoknak, a hiteles információk megosztásra, népszerűsítésre a KIVING Kft. szerint a közösségi média tűnik a legalkalmasabbnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.