Szálláshelyek: gyászosak a 2020-as adatok

2021. 02. 11., 13:45

2020-ban a hazai kereskedelmi szálláshelyek az egy évvel korábbinál 58 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A belföldi vendégek 39, a külföldiek 77 százalékkal kevesebb (9,6 millió, illetve 3,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken).

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 59 százalékkal csökkent, és 228 milliárd forintot tett ki 2020-ban.

2020. december

2020 utolsó hónapjában a szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 2,9 milliárd forint volt, ez 93 százalékkal kevesebb a 2019 decemberinél.

A belföldi vendégek száma 92, a vendégéjszakáké 89 százalékkal lett kisebb, mint egy évvel korábban. A vendégszám 33 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 104 ezer volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 92 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év decemberi forgalom közel harmada (29, illetve 32 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

A külföldi vendégek száma 97, a vendégéjszakáké 96 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 14 ezer vendég 44 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 3,4 százalékra csökkent. A legnagyobb mértékű (99, illetve 98 százalékos) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A hónap egy részében vagy egészében 1221 kereskedelmi szálláshely, köztük 451 szálloda és 544 panzió volt nyitva. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.