Erősen kezdték a nyarat a szálláshelyek

2019. 08. 09., 09:25

A kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 3,7 százalékkal, az árbevétel 13 százalékkal nőtt júniusban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2019. júniusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 5,0, a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 586 ezer vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák száma a panziók kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A vendégéjszakák több mint felét a Budapest-Közép-Dunavidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 2,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A balatoni régióban 5,5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégek száma 2,8, a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal bővült. A vendégek száma 698 ezer, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,6 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban és a kempingekben nőtt, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban enyhén csökkent. A belföldi vendégek körében a Balaton, Budapest-Közép-Dunavidék és Észak-Magyarország voltak a legnépszerűbb régiók. A vendégéjszakák száma a legalacsonyabb forgalmat realizáló Tisza-tó kivételével mindegyik turisztikai régióban bővült.

A szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékponttal, 65,8 százalékra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 13 százalékkal (54 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 15 százalékkal (33 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 2,7 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, amely az alacsony bázishoz viszonyítva 58 százalékos növekedést jelent.

2019. június 30-án 3343 kereskedelmi szálláshely 92 ezer szobával és 307 ezer férőhellyel működött. (egy évvel korábban 64-gyel több szálláshely működött az országban.)

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS