Sanghaj 35 milliárd dollárt ér a turisztikai piacon

2018. 11. 03., 12:00

A világ első három turisztikai top városa között az első és a második helyen is kínait találunk. Sanghajt és Pekinget Párizs követi. Budapestet az 56. helyre sorolták.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács és a City Travel & Tourism Impacttanulmánya 72 várost monitorozva becslést ad arra, hogy a turisztikai szektor mennyivel járul hozzá a GDP-hez és a foglalkoztatáshoz – írja a turizmus.com.

A világ 10 vezető városa a turisztikai piac mérete alapján:

Sanghaj (35 milliárd dollár),

Peking (32,5 milliárd dollár),

Párizs (28 milliárd dollár),

Orlando (24,8 milliárd dollár),

New York (24,8 milliárd dollár),

Tokió (21,7 milliárd dollár),

Bangkok (21,3 milliárd dollár),

Mexikóváros (19,7 milliárd dollár),

Las Vegas (19,5 milliárd dollár),

 Sencsen (19 milliárd dollár).

A jelentés megjegyzi, hogy a kínai városok rendkívül gyors ütemben fejlődtek az elmúlt évtizedben, az előrejelzések szerint ez a tendencia folytatódik 2027-ig. Sanghaj 2007-ben még csak a nyolcadik legnagyobb város volt abban az összehasonlításban, hogy a turizmus a GDP-ből mennyit termel meg, 2017-re pedig már a legnagyobb lett.

Budapest az 56. helyre került. A magyar fővárosnak  tavaly 3,1 milliárd dollár volt a turizmusból származó GDP-je, a szektorban 135 ezer embert foglalkoztattak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS