Mi lesz Katar magyarországi befektetéseivel?

Mi lesz Katar magyarországi befektetéseivel?
2018. 10. 31., 11:00

A tervek szerint 2030-ra évente 5,6 millió látogatót várnak Katarba. Az ambiciózus terveket alaposan befolyásolja a több mint egy éve tartó embargó, amelynek hatását érzik az Öböl-menti országban.

Éjjel-nappal dolgoznak a katari építkezéseken. Bár még sok idő van a focivébé 2022-es megnyitójáig, a létesítmények jó része már elkészült, vagy befejezés előtt áll – írja a turizmus.com.

Az emírség vezetői az egy éve tartó embargó ellenére roppant bizakodóak, és jelentős fejlődést prognosztizálnak a turizmusban. A focivébé előtt kiemelt jelentőséggel kezelik a sport és kulturális eseményeket. Ezekre  ugyan viszonylag kevés turista érkezik, hírverésre kiválóan alkalmasak.

A februári óra- és ékszerkiállításon például  400 márka volt jelen, a szeptemberi Big 5  Qatar Expón pedig  20 ország 240 cége mutatkozott be. Nagy orosz kulturális seregszemlét is láthatnak a helyiek, a Gazprom támogatásával  többek közt az orosz balett kiválóságait és az Ermitázs kincseit.

Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz a sorsa a magyarországi befektetéseknek. A katari uralkodó családhoz közel álló Hamad bid Jasszim bin Jaber évekkel ezelőtt két jelentős budapesti ingatlanfejlesztésbe is bevásárolta magát. A Kopaszi-gáton már elindult a 200 milliárd forint költségvetésű építkezés.

A brit sajtóban HBJ-nek is nevezett katari milliárdos az Andrássy úti, egykor a Balettintézetnek is otthont adó Dreschler palotát is megvette - itt épül majd a Marriott hotellánc első magyarországi luxuszállodája, a W. A feltételes mód azért indokolt, mert az épületen egyelőre nem dolgoznak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS