A digitális jogosítványé a jövő? Dél-Koreában valamit már tudnak

2020. 06. 25., 11:30

Dél-Korea a világon elsőként indította el a digitális jogosítványt, amellyel egyelőre csak boltokban igazolhatják magukat az emberek, de hamarosan szélesebb körben is tervezik az alkalmazását.

Tavaly októberben jelentették be, hogy dolgoznak a technológián, amelyet három szolgáltató közös azonosító alkalmazásába, a PASS-be építenek be. Ezen keresztül kell regisztrálják a felhasználók a jogosítványukat, az applikáció ezután elkészíti a digitális dokumentumot – ez egy fényképből, egy vonalkódból és egy QR-kódból áll – írja a Computerworld.

A biztonság érdekében a jogosítványról nem lehet képernyőfotót készíteni, a képernyő tetején egy folyamatosan változó animációs réteg található, ezen kívül pedig a vonalkód, valamint a QR-kód időről időre frissül.

A digitális jogosítványt egyelőre még Dél-Koreán belül is csak bizonyos üzletekben használhatják az életkor igazolására. Az autókölcsönzésre és közösségi autózásra specializálódott cégekkel is tárgyalnak, hogy hogyan lehetne beépíteni a digitális jogosítványt azok szolgáltatásaiba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS