A csökkenő aranyár meghozta a vételi kedvet a világpiacon

2018. 11. 06., 11:00

A világpiacon 964 tonna arany talált gazdára 2018 harmadik negyedévében, 1 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest; az aranykínálat fedezte ezt, 1162 tonnát tett ki ebben az időszakban – ismertette a Conclude Befektetési Zrt. az Arany Világtanács legfrissebb adatait.

Arany ékszerekből fogyott a legtöbb, 536 tonnát vettek az idei év harmadik negyedében, ez 6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában értékesített mennyiséget. Az arany ékszerek keresletét növelte az aranyár csökkenése, amire elsősorban a kínaiak és az indiaiak reagáltak pozitívan, 10-10 százalékkal növelték a vételeiket.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a központi bankok folytatták aranytartalékaik növelését a harmadik negyedévben, 148 tonnával gyarapították. Ez 22 százalékkal több az előző év azonos időszakáénál, és 2015 óta a legnagyobb mennyiség. Ebben még nem szerepelt a Magyar Nemzeti Bank által vásárolt 28,4 tonna, mivel a tranzakciót októberben hajtották végre.

Az 1162 tonnás idei harmadik negyedévi aranykínálat 2 százalékkal maradt el 2017 azonos időszakáétól, miután az újrahasznosítás az alacsony árak és a javuló gazdasági környezet miatt az Egyesült Államokban és Európában 4 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, 306 tonnányi.

Az arany bányászata már hatodik egymást követő negyedéve bővül, 2018 harmadik negyedévében 2 százalékkal 875 tonnára emelkedett. Az aranybányászatban jelentős országok, Oroszország és Kanada növelte kitermelését.

Az arany 2018. harmadik negyedév végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1196,20 dolláros ára több mint 6 százalékkal maradt el a 2017. szeptember végitől, és a nemesfém csaknem tíz százalékkal olcsóbban cserélt gazdát, mint az év elején. Árfolyama az utóbbi napokban 1235 dollár körül ingadozott.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és egyéb nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS