Újabb adatszolgáltatási kötelezettséget halasztanak

2020. 06. 11., 15:15

Fél évvel eltolhatják a határokon átnyúló tranzakciókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség elindítását a tagállamok. A gazdasági helyzetre való tekintettel ugyanis várhatóan módosul a 2018/822 (DAC 6) irányelv.

A hat hónapos halasztás azt jelenti a gyakorlatban, hogy azokat az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső konstrukciókat, melyek megvalósítása 2018. június 25. és 2020. június 30. között kezdődött, a jelenlegi 2020. augusztus 31-ei határidő helyett csak 2021. február 28-áig kell jelenteni.

A 2020. július 1-jétől kezdődően év végéig újonnan tervezett, végrehajtásra előkészített, vagy megvalósított konstrukciók jelentésének 30 napos határidejét pedig 2020. július 1. helyett csak 2021. január 1-jétől kell számítani. A 2021. január 1-je utáni konstrukcióknál már az általános szabályok szerint kell majd eljárni.

Az irányelv módosítását, melyet a tagállamok pénzügyminisztereiből álló ECOFIN a napokban fogad el, még a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelyre az előzetes várakozások szerint június 19-én kerülhet sor.

Ezt követően ültethetik át az egyes tagállamok a helyi jogszabályaikba a módosítást, vagyis az eredetileg tervezett július 1-jei hatálybalépés előtt nagyon rövid idejük lesz a procedúrára.

„Magyarország gyorsan döntött a halasztásnak az irányelv-módosítás esetén történő bevezetéséről, a vonatkozó jogszabálymódosítás tervezett szövege már megjelenik az Országgyűléshez benyújtott a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatban" – nyilatkozta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS