Újabb adatszolgáltatási kötelezettséget halasztanak

2020. 06. 11., 15:15

Fél évvel eltolhatják a határokon átnyúló tranzakciókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség elindítását a tagállamok. A gazdasági helyzetre való tekintettel ugyanis várhatóan módosul a 2018/822 (DAC 6) irányelv.

A hat hónapos halasztás azt jelenti a gyakorlatban, hogy azokat az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső konstrukciókat, melyek megvalósítása 2018. június 25. és 2020. június 30. között kezdődött, a jelenlegi 2020. augusztus 31-ei határidő helyett csak 2021. február 28-áig kell jelenteni.

A 2020. július 1-jétől kezdődően év végéig újonnan tervezett, végrehajtásra előkészített, vagy megvalósított konstrukciók jelentésének 30 napos határidejét pedig 2020. július 1. helyett csak 2021. január 1-jétől kell számítani. A 2021. január 1-je utáni konstrukcióknál már az általános szabályok szerint kell majd eljárni.

Az irányelv módosítását, melyet a tagállamok pénzügyminisztereiből álló ECOFIN a napokban fogad el, még a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, amelyre az előzetes várakozások szerint június 19-én kerülhet sor.

Ezt követően ültethetik át az egyes tagállamok a helyi jogszabályaikba a módosítást, vagyis az eredetileg tervezett július 1-jei hatálybalépés előtt nagyon rövid idejük lesz a procedúrára.

„Magyarország gyorsan döntött a halasztásnak az irányelv-módosítás esetén történő bevezetéséről, a vonatkozó jogszabálymódosítás tervezett szövege már megjelenik az Országgyűléshez benyújtott a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatban" – nyilatkozta Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS