Küszöbön az IT befektetések aranykora – Kirobbanóan növekednek a technológiai kiadások

2023. 10. 25., 12:21

Folyamatosan emelkedik a technológiai beruházások aránya a vállalatok költségvetésén belül. Ahogy a cégek évről-évre többet költenek informatikára, úgy az informatikai vezetők szerepe a szervezeti stratégia formálásában is egyre kritikusabb – állapítja meg a Deloitte Technology Leadership Study kutatása.

A várakozások alapján 2024-ben rekordszintet ér a vállalatok globális technológiai kiadása, és meghaladja az 5 milliárd dollárt, ami 8,6 százalékos emelkedést jelent 2023-hoz képest. Pedig a cégek már idén is jelentősen növelik IT kiadásaikat, 2023 egészére 5,5 százalékos növekedés várható, a Gartner prognózisa szerint.

A 2024-es előrejelzéshez hasonló mértékű kiugrás utoljára 2021-ben volt, a világjárvány hatására felgyorsuló digitalizációnak és az új működést támogató stabilizációs fejlesztéseknek köszönhetően. A növekedés üteme Magyarországon is közelít a globális átlaghoz, a nyugati és közép-európai régiós átlagnál a Gartner adatai szerint csupán pár százalékponttal alacsonyabb.

Jelentős változás tapasztalható a cégek bevételarányos IT kiadásaiban: a Deloitte Tech Trends kutatása szerint a 2016-ban mért 3,3 százalékról a tavalyi évben ez 5,5 százalékra nőtt. Szinte minden iparágban emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb a pénzügyi szolgáltató és telekommunikációs szektorban történt. A CIO mellett a megkérdezett cégek fele rendelkezik technológiai vezetővel is (CTO), 25 százalékuk pedig már digitalizációs és adatkezelési vezetőket is alkalmaz.

Hangsúly a modernizáción és a kockázatkezelésen

A Deloitte kutatásában megkérdezett technológiai vezetők a legnagyobb hatású IT befektetéseknek a kiberbiztonság növelésére és kockázatkezelésre tett erőfeszítéseket értékelték. Ezen felül több, mint 50 százalékuk emelte ki a központi rendszerek modernizációját, illetve a cloud transzformációs projekteket. Az erős technológiai alapokról a jövőben könnyebb lesz elrugaszkodni.

IT értékteremtés – tényleg sokba kerül?

Legnagyobb kihívásként az IT vezetők a technológiai beruházások hatásának mérését jelölték meg, a fejlesztések ugyanis sokszor indirekt módon járulnak hozzá az értékteremtéshez: egy automatizáció például segíti a munkavállalók magasabb hozzáadott értékű feladatokra való összpontosítását.

„Pontos hatáselemzés hiányában a technológiai projektek gyakran túl költségesnek tűnnek, ez pedig szűkíti a CIO-k és a vállalati stratégia mozgásterét. Kutatásunkban a válaszadók kétharmada emelte ki, hogy a technológiai projektek értékelése jelenleg is pénzügyi mutatók alapján történik, amellyel nem értékelhetők megfelelően a hosszabb távon realizálható előnyök” – mondta Gyuró László a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Rugalmas költségmenedzsment

Projektek terén a vállalatok felismerték az agilitás előnyeit, költségvetésük negyedét fordítják az utóbbi években ilyen kezdeményezésekre. Az agilis szemléletet azonban vállalati szinten is alkalmazni kell, a technológiai beruházások költségvetéstervezési és portfóliókezelési folyamatainál egyre fontosabbá válik a rugalmasabb működés.

Egy agilis szervezet a pénzügyi év során gyorsabban tud reagálni a hirtelen bekövetkező változásokra, például egy új, értékteremtő technológia megjelenésére - ennek köszönhetően pedig versenyelőnyt realizálhat olyan versenytársakkal szemben, akik a fejlesztéseikhez kapcsolódó finanszírozást éves szinten tervezik, és csak alkalmanként vizsgálják felül.

„A költségvetéstervezésre olyan adaptív folyamatként kell tekinteni, amely képes a változó prioritások kiszolgálására. Fontos, hogy ez a rugalmasabb megközelítés olyan hatékony döntéshozatali struktúrát igényel, amely lehetővé teszi a finanszírozás szükség szerinti újra priorizálását és átcsoportosítását. Ennek kialakítása erőfeszítést követel mind az üzleti mind a technológiai vezetőktől, végül azonban hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

El is kell adni az értékteremtést!

Az IT nem költségközpont-, hanem értékteremtő funkció. A költségvetés tervezése során az IT és üzleti vezetők közös feladata a technológiai projektek által elérhető előnyök számszerűsítése és az üzleti érték mérési módszertanának meghatározása. Az értékteremtés megvalósulását is ez alapján célszerű kimutatni, folyamatos és transzparens kommunikáció mellett, az elvárások és célkitűzések strukturált finomhangolásával. A felek együttes felelősségvállalása és a beruházás elejétől használt „benefit realization” keretrendszer alkalmazása kulcsfontosságú lehet a sikerhez.

A fejlődő technológiai beruházási horizont egyszerre rejt lehetőségeket és kihívásokat. A várakozások szerint előnyhöz juttathatják vállalatukat azok az élenjáró IT vezetők, akik a hosszútávú értékteremtésre fókuszálnak: mozgásterük kiszélesítéséhez azonban szükséges a fejlesztések hatásainak hatékony mérése és kommunikációja, az agilisabb tervezés, illetve a rugalmas finanszírozás – állapítja meg a Deloitte kutatása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS