Adattörlési kisokos: ne kerüljenek rossz kezekbe a személyes adataink

2023. 08. 14., 15:07

A legfontosabb tudnivalókat a Yettel szakértői foglalták össze.

A Yettel friss országos kutatása alapján a magyarok 40 százaléka elajándékozza másnak vagy eladományozza régi mobilját, 23 százalékuk pedig eladja. És hogy mi történik a régi telefonon maradt adatokkal? A válaszadók 65 százaléka tart attól, hogy visszaélhetnek a készülékén lévő adatokkal, 16 százalékkukkal pedig elő is fordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt továbbadta volna a mobilt. Emellett a válaszok alapján ilyen esetben 14 százalék önmagától nem tenne semmit a mobilján lévő tartalmakkal, hanem többnyire másoktól kérne segítséget.

Pedig a készülékeken rengeteg személyes és szenzitív adatot tárolunk: kezdve a magunkról és másokról készült fotóktól, a bankkártyaadatokon és jelszavakon át a social media fiókunkig, így ha rossz kezekbe kerül a mobiltelefon, ezekkel vissza is lehet élni. A csalástípusok közé tartozik például a profillopás, amikor pénzt vagy információt szereznek a nevünk és adataink felhasználásával. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes a készülék átadása előtt néhány egyszerű lépést betartani – de ha csak utólag jut eszünkbe az adattörlés, akkor sincs feltétlenül minden veszve!

Hogyan távolítsuk el az adatokat?

Elsőként készítsünk biztonsági mentést a telefon teljes tartalmáról, hogy ahhoz később is hozzáférjünk. Sok telefon eleve a felhőbe ment bizonyos adatokat – iPhone esetében az iCloudba, Androidnál pedig a Google-fiókba vagy a készülék gyártói profiljába –, és érdemes beállítani a rendszeres automatikus mentést, de a telefonból való „kiköltözés” előtt készítsünk manuálisan még egy biztonsági mentést. Léteznek olyan appok is, amik kifejezetten a mobil operációs rendszerek közötti váltás esetén segítik az adatok átmentését. Ha a készülékben van SD kártya, vegyük ki belőle, ugyanis ezen is tárolhatunk személyes adatokat.

Ezt követően indítsuk el a gyári alaphelyzet visszaállítását, ami azt jelenti, hogy a telefonról törlődik minden adatunk és egyéni beállításunk, és visszakerül a gyári állapotába. Érdemesebb ezt az opciót választani, mint manuálisan letörölgetni az adatokat, mert így biztosan nem marad a készüléken érzékeny információ – a tárolt képek, videók mellett ilyenek például a böngészési előzmények, a jelszavak, a banki adatok, az üzenetek és a céges levelezés is.

A gyári alaphelyzet visszaállításának menete telefontípustól is függ. iOS esetén a Beállítások > Általános menüben „az Iphone átvitele vagy alaphelyzete” opciónál találjuk. Androidos készülékeknél a gyártótól is függ, de leggyakrabban a Beállítások > Általános kezelés > Visszaállítás útvonalon érhető el a „Gyári adatok visszaállítása”.

Ha mégis a készüléken maradnak az adatok

Ha családtagtól vagy ismerőstől kapunk használt telefont, előfordulhat, hogy megtaláljuk rajta az előző tulajdonos adatait. Ilyenkor egyeztessünk vele, hogy szüksége van-e az adatok lementésére, majd állítsuk be a gyári adatok visszaállítását. Előfordulhat, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert a korábbi felhasználó jelszóval védte a készüléket, ezért is fontos, hogy a készülék törlése még az átadás előtt megtörténjen.

Akkor sincs minden veszve, ha a mi adataink maradnak rajta egy már átadott készüléken: ha a készüléken még be vagyunk jelentkezve az online fiókunkba – iOS esetén az iCloudba, Androidnál pedig a Google-fiókba – akkor ezeknek a szolgáltatásoknak a webes felületén távolról zárolhatjuk vagy törölhetjük a fiókot a telefonról. Ez az opció akkor is segíthet, ha elhagyjuk vagy ellopják a mobilunkat.

Segítség a végleges törléshez

A fentieken túl elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adattörlési szolgáltatása is, amellyel az eszközön tárolt adatok visszaállíthatatlanul törlődnek az okostelefonról. Új készülék vásárlásakor ehhez jár egy ún. adattörlő kód, amivel a törlési folyamat a veglegestorles.hu oldalon indítható el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS