Robotikával hetvenszer gyorsabbak a COVID antitestvizsgálatok

Robotikával hetvenszer gyorsabbak a COVID antitestvizsgálatok
2023. 02. 10., 09:42

A rendszer tudományos és technológiai áttörést, illetve hatékonyabb COVID elleni védekezést eredményezhet, hiszen hetvenszer annyi laborvizsgálatot végez egy nap alatt, mint amire az emberek képesek.

Az ABB Robotics és a Texasi Egyetem Medical Branch (UTMB) Élettudományi és Egészségügyi Laboratóriuma kifejlesztett egy olyan automatizált semlegesítő antitest-vizsgáló rendszert, amely képes meghatározni az egyén immunitását a COVID különböző törzseivel szemben, és egyéb teszteket is elvégez. A The Robot Report közölte: az UTMB fejlesztésével napi 15 darabról több mint ezer darabra lehet növelni az elvégzett semlegesítő antitestvizsgálatok számát.

„A napi több teszt elvégzésének képessége a kulcsa annak, hogy több adatot nyerjünk az egyéni immunitásprofilokról, ami segíthet a vírus további terjedésének megfékezésében” - vázolta a robotizált megoldás jelentőségét Dr. Michael Laposata, az UTMB patológiai tanszékének elnök-professzora. „Az ABB-vel közösen kifejlesztett automatizált rendszerünk azon túl, hogy átalakítja a vizsgálatok sebességét és megszünteti annak szükségességét, hogy manuális vizsgálatokkal nagy létszámú laboratóriumi személyzetet tegyünk ki a fertőzés kockázatának, még pontos, gyors, rugalmas és biztonságos módot is kínál a céljaink eléréséhez.”

A napi tesztek számának növelése segíthet jobban megérteni a koronavírus bonyolult mutációit, illetve azt, hogy az egyes variánsokkal szemben milyen vakcinák nyújták a leghatékonyabb védelmet. A rendszer célja a SARS-CoV-2 semlegesítő antitest kimutatása más fertőzésekkel való keresztreakció nélkül, hiszen az így kapott adatok birtokában megfontoltabb döntéseket lehet hozni a vírus további terjedésének megakadályozására.

Az ABB Robotics a világ egyik vezető robotikai és gépautomatizálási beszállítója, és talán az egyetlen a glóbuszon, aminek ennyire átfogó és integrált portfoliója van, hiszen az ipari robotok, az önvezető mobil robotok és a különböző automatizálási megoldások mellett saját értékteremtő szoftvereket is gyártanak. A cég kb. 11 ezer embert foglalkoztat, száz telephelyen, 50 országban.

„A projektünk jól példázza, hogy hogyan növelheti a robotika a sebességet és a hatékonyságot, miközben biztonságosabbá teszi a munkát a kutatók számára” – magyarázta Daniel Navarro, az ABB fogyasztói szegmensekért és szervizrobotikáért felelős ügyvezető igazgatója. „Az UTMB-vel szorosan együttműködve egyesítjük a biológia, a laboratóriumi folyamatok, az automatizálás és a szoftverek terén meglévő tudásunkat és tapasztalatunkat, hogy olyan automatizált robotikai megoldást fejlesszünk ki és alkalmazzunk, ami jelentősen előreviszi és informálja a világjárványra adott válaszunkat.”

Az ABB a RobotStudio offline programozószoftverét használta a laboratóriumi berendezések és robotpozíciók különböző kombinációinak modellezésére, iterációjára és tesztelésére. A rendszer kifejlesztésének teljes folyamata – a tervezéstől az beüzemelésig – 18 hónapot vett igénybe. Juan Garcia, az UTMB laboratóriumi szolgáltatásainak igazgatója rendkívülinek és példátlanul gyorsnak nevezte a fejlesztés véglegesítését, ami szerinte még sok millió dolláros pénzeszközökkel rendelkező vállalatok számára is évekbe telt volna.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS