Robotikával hetvenszer gyorsabbak a COVID antitestvizsgálatok

Robotikával hetvenszer gyorsabbak a COVID antitestvizsgálatok
2023. 02. 10., 09:42

A rendszer tudományos és technológiai áttörést, illetve hatékonyabb COVID elleni védekezést eredményezhet, hiszen hetvenszer annyi laborvizsgálatot végez egy nap alatt, mint amire az emberek képesek.

Az ABB Robotics és a Texasi Egyetem Medical Branch (UTMB) Élettudományi és Egészségügyi Laboratóriuma kifejlesztett egy olyan automatizált semlegesítő antitest-vizsgáló rendszert, amely képes meghatározni az egyén immunitását a COVID különböző törzseivel szemben, és egyéb teszteket is elvégez. A The Robot Report közölte: az UTMB fejlesztésével napi 15 darabról több mint ezer darabra lehet növelni az elvégzett semlegesítő antitestvizsgálatok számát.

„A napi több teszt elvégzésének képessége a kulcsa annak, hogy több adatot nyerjünk az egyéni immunitásprofilokról, ami segíthet a vírus további terjedésének megfékezésében” - vázolta a robotizált megoldás jelentőségét Dr. Michael Laposata, az UTMB patológiai tanszékének elnök-professzora. „Az ABB-vel közösen kifejlesztett automatizált rendszerünk azon túl, hogy átalakítja a vizsgálatok sebességét és megszünteti annak szükségességét, hogy manuális vizsgálatokkal nagy létszámú laboratóriumi személyzetet tegyünk ki a fertőzés kockázatának, még pontos, gyors, rugalmas és biztonságos módot is kínál a céljaink eléréséhez.”

A napi tesztek számának növelése segíthet jobban megérteni a koronavírus bonyolult mutációit, illetve azt, hogy az egyes variánsokkal szemben milyen vakcinák nyújták a leghatékonyabb védelmet. A rendszer célja a SARS-CoV-2 semlegesítő antitest kimutatása más fertőzésekkel való keresztreakció nélkül, hiszen az így kapott adatok birtokában megfontoltabb döntéseket lehet hozni a vírus további terjedésének megakadályozására.

Az ABB Robotics a világ egyik vezető robotikai és gépautomatizálási beszállítója, és talán az egyetlen a glóbuszon, aminek ennyire átfogó és integrált portfoliója van, hiszen az ipari robotok, az önvezető mobil robotok és a különböző automatizálási megoldások mellett saját értékteremtő szoftvereket is gyártanak. A cég kb. 11 ezer embert foglalkoztat, száz telephelyen, 50 országban.

„A projektünk jól példázza, hogy hogyan növelheti a robotika a sebességet és a hatékonyságot, miközben biztonságosabbá teszi a munkát a kutatók számára” – magyarázta Daniel Navarro, az ABB fogyasztói szegmensekért és szervizrobotikáért felelős ügyvezető igazgatója. „Az UTMB-vel szorosan együttműködve egyesítjük a biológia, a laboratóriumi folyamatok, az automatizálás és a szoftverek terén meglévő tudásunkat és tapasztalatunkat, hogy olyan automatizált robotikai megoldást fejlesszünk ki és alkalmazzunk, ami jelentősen előreviszi és informálja a világjárványra adott válaszunkat.”

Az ABB a RobotStudio offline programozószoftverét használta a laboratóriumi berendezések és robotpozíciók különböző kombinációinak modellezésére, iterációjára és tesztelésére. A rendszer kifejlesztésének teljes folyamata – a tervezéstől az beüzemelésig – 18 hónapot vett igénybe. Juan Garcia, az UTMB laboratóriumi szolgáltatásainak igazgatója rendkívülinek és példátlanul gyorsnak nevezte a fejlesztés véglegesítését, ami szerinte még sok millió dolláros pénzeszközökkel rendelkező vállalatok számára is évekbe telt volna.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS