Ennek az új robotnak víz sem kell a napelemtisztításhoz

Ennek az új robotnak víz sem kell a napelemtisztításhoz
2023. 08. 07., 17:10

Nehezen lehetne annál is fenntarthatóbb megoldást találni a villamosenergia-termelésre, amire az olasz Enel Green Power új robotalkalmazása képes. A napelemek, amelyeknek a tisztítására fejlesztették, eleve csökkentik a karbonkibocsátást, míg a gép vízfelhasználás nélkül tartja tisztán a paneleket.

Az Enel Green Power új eszköze különösen jól jöhet olyan régiókban telepített napelemparkokban, ahol kevés a víz és nagy a por. Mivel a szoláris energiatermelést alapjáraton is szereti a világ kietlen, földművelésre alkalmatlan, száraz vidékeken megoldani, és a panelek legnagyobb ellensége a por, két legyet ütnek egycsapásra, ha a tisztításuk nem jár vízfelhasználással.

„Amikor a fotovoltaikáról beszélünk, tényleg a por az elsőszámú ellenség. Ez, még ha első pillantásra úgy is tűnik, nem egy triviális dolog: a szennyeződés felhalmozódása a paneleken akár jelentősen is lecsökkentheti a napelemrendszerek teljesítményét – érvel a találmány mellett az Enel Green Power friss sajtóközleménye. Ez a probléma különösen fontos a sivatagos és a kevéssé csapadékos területeken, illetve ott, ahol jellemzően nagyon poros talaj, ám mindenhol máshol is érinti a napenergiát.”

A cég kiemeli, hogy a napelemek tisztítása napjainkban úgy néz ki, hogy az üzemeltető rendszeresen végig zavar a sorok között néhány magasnyomású mosókkal és hidraulikus kefékkel felszerelt traktort, de ez egyrészt jelentős vízpazarlással, másrészt magas károsanyag-kibocsátással jár. Az Enel Green Power a REIWA-val, egy szicíliai startuppal együtt dolgozott jobb és fenntarthatóbb megoldást. Utóbbi tervezte a SandStormot, egy olyan „fejlett tisztítórobotot, ami speciális kefék rendszerét használja, és képes önállóan végig menni a panelsorokon, majd a feladat végeztével szintén magától visszanavigál a dokkolóállomására”. A leírásból világosan látszik:

a robot felhasználása nem csupán emissziócsökkentéssel és vízmegtakarítással jár, de képes enyhíteni a munkaerőhiány okozta gondokat is.

A rendszert sikeresen tesztelték, először az Enel Green Power innovációs laboratóriumában Passo Martinóban (Catania), majd ipari méretekben az Enel Green Power tootanai (Spanyolország) erőművének egy részén. A technológia annyira ígéretes, hogy a forgalmazó már meg is kötötte rá az első beszállítói szerződést. Két spanyolországi fotovoltaikus üzemben, Totanában és Las Corchasban, összesen 135 MW kapacitású erőművekben fogják alkalmazni őket, meglehetősen nagy számban, hiszen csak az e két helyszínen telepítésre kerülő flotta 150 darab robotot ölel fel.

„A SandStorm-projekt sikertörténetnek bizonyult, hiszen minden együtt volt hozzá: egymást kiegészítő vállalkozások közötti együttműködés, a költségek csökkentése és a megújuló termelés növelése – áradozik a robotról a vállalat. Ez egy hatékony, versenyképes ’made-in-Szicília’ technológia fejlesztés lett, valódi ipari beszállítói lánccal, és ami a legfontosabb: a környezeti hatások visszafogásával. Fontos zöldnek lenni, de még fontosabb, hogy fenntartható módon legyünk zöldek” – fűzték hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Enel Green Power

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS