Ennek az új robotnak víz sem kell a napelemtisztításhoz

Ennek az új robotnak víz sem kell a napelemtisztításhoz
2023. 08. 07., 17:10

Nehezen lehetne annál is fenntarthatóbb megoldást találni a villamosenergia-termelésre, amire az olasz Enel Green Power új robotalkalmazása képes. A napelemek, amelyeknek a tisztítására fejlesztették, eleve csökkentik a karbonkibocsátást, míg a gép vízfelhasználás nélkül tartja tisztán a paneleket.

Az Enel Green Power új eszköze különösen jól jöhet olyan régiókban telepített napelemparkokban, ahol kevés a víz és nagy a por. Mivel a szoláris energiatermelést alapjáraton is szereti a világ kietlen, földművelésre alkalmatlan, száraz vidékeken megoldani, és a panelek legnagyobb ellensége a por, két legyet ütnek egycsapásra, ha a tisztításuk nem jár vízfelhasználással.

„Amikor a fotovoltaikáról beszélünk, tényleg a por az elsőszámú ellenség. Ez, még ha első pillantásra úgy is tűnik, nem egy triviális dolog: a szennyeződés felhalmozódása a paneleken akár jelentősen is lecsökkentheti a napelemrendszerek teljesítményét – érvel a találmány mellett az Enel Green Power friss sajtóközleménye. Ez a probléma különösen fontos a sivatagos és a kevéssé csapadékos területeken, illetve ott, ahol jellemzően nagyon poros talaj, ám mindenhol máshol is érinti a napenergiát.”

A cég kiemeli, hogy a napelemek tisztítása napjainkban úgy néz ki, hogy az üzemeltető rendszeresen végig zavar a sorok között néhány magasnyomású mosókkal és hidraulikus kefékkel felszerelt traktort, de ez egyrészt jelentős vízpazarlással, másrészt magas károsanyag-kibocsátással jár. Az Enel Green Power a REIWA-val, egy szicíliai startuppal együtt dolgozott jobb és fenntarthatóbb megoldást. Utóbbi tervezte a SandStormot, egy olyan „fejlett tisztítórobotot, ami speciális kefék rendszerét használja, és képes önállóan végig menni a panelsorokon, majd a feladat végeztével szintén magától visszanavigál a dokkolóállomására”. A leírásból világosan látszik:

a robot felhasználása nem csupán emissziócsökkentéssel és vízmegtakarítással jár, de képes enyhíteni a munkaerőhiány okozta gondokat is.

A rendszert sikeresen tesztelték, először az Enel Green Power innovációs laboratóriumában Passo Martinóban (Catania), majd ipari méretekben az Enel Green Power tootanai (Spanyolország) erőművének egy részén. A technológia annyira ígéretes, hogy a forgalmazó már meg is kötötte rá az első beszállítói szerződést. Két spanyolországi fotovoltaikus üzemben, Totanában és Las Corchasban, összesen 135 MW kapacitású erőművekben fogják alkalmazni őket, meglehetősen nagy számban, hiszen csak az e két helyszínen telepítésre kerülő flotta 150 darab robotot ölel fel.

„A SandStorm-projekt sikertörténetnek bizonyult, hiszen minden együtt volt hozzá: egymást kiegészítő vállalkozások közötti együttműködés, a költségek csökkentése és a megújuló termelés növelése – áradozik a robotról a vállalat. Ez egy hatékony, versenyképes ’made-in-Szicília’ technológia fejlesztés lett, valódi ipari beszállítói lánccal, és ami a legfontosabb: a környezeti hatások visszafogásával. Fontos zöldnek lenni, de még fontosabb, hogy fenntartható módon legyünk zöldek” – fűzték hozzá.

Gábor János

Főoldali kép: Enel Green Power

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS