Szlovákia a sereghajtók között van az Európai Unióban a zöldség- és gyümölcstermesztés szempontjából.
Az Eurostat 2017-es adatszerzésen alapuló felmérése szerint az Európai Unió összes gyümölcstermesztő területének 0,1, zöldségtermesztő területének pedig a 0,3 százaléka van Szlovákiában. Az unió 3,4 millió hektáron elterülő gyümölcsöseiből 4,3 ezer hektár, a 2,2 millió hektár zöldségesből pedig 6,4 ezer hektár található az országban – írja az Új Szó.
A legnagyobb területen, 1,4 millió hektáron, Spanyolországban találhatók gyümölcsösök (40,1 százalék), míg a legnagyobb zöldségtermesztő terület Olaszországban van, 0,4 millió hektár (17,8 százalék).
Legnagyobb területen, az unió gyümölcsöseinek 22,5 százalékán mandulát termesztettek, ez 743 ezer hektárt tett ki, míg második helyen az almaültetvények végeztek 522 ezer hektárral, az unió 15,5 százalékán termesztették.
Az EU-ban zöldségek közül a legnagyobb területen paradicsomot termesztettek, ennek nagy részét Olaszországban és Spanyolországban. 2017-ben az EU-ban 241 ezer hektáron termesztették ezt a zöldséget, ami az összes zöldségterület 10,8 százalékának felelt meg. Második helyen a hagyma állt, 181 ezer hektáron termesztették, az összes zöldségterület 8,1 százalékán.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.