Változatlanul kedvező az állami pedagógushitel Szlovákiában

2020. 06. 05., 16:45

Miközben a kereskedelmi bankok a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt folyamatosan szigorítanak a hitelnyújtás feltételein Szlovákiában, az állam továbbra is kedvező feltételekkel nyújt előnyös kölcsönt a pedagógusoknak.

pedagógushitel a kölcsönök egy speciális kategóriája, amelyet a Művelődéstámogató Alap közvetítésével lehet felvenni, és a múltban főleg az alacsony kamatláb miatt vált népszerűvé – írja az Új Szó.

Az állami kölcsön legnagyobb hátránya, hogy egyszerre legfeljebb 15 ezer eurót lehet felvenni, illetve a kereskedelmi bankok ajánlataival szemben nem intézhető egész évben bármikor, hanem csak évente háromszor: az év elején, az iskolaév végén és ősszel. Közeledik a hiteligények benyújtásának a második határideje: június 30-a.

Az állam egyelőre nem szigorított a pedagógushitel feltételrendszerén. Az igénylőnek pedagógiai alkalmazottnak (tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője) kell lennie – az iskolák nem pedagógiai alkalmazottai (gondnok, könyvelő, szakácsok, takarítónők stb.) nem jogosultak rá.

A kamatláb továbbra is 3 százalék, az összeg 1–15 ezer euró lehet. 3 ezer euróig nem kell kezes, szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükség van egy kezesre, 10 ezer felett pedig a pénzt csak meghatározott célra (családi ház vagy lakás vásárlására, építésére, kiegészítésére, felújítására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől, lakberendezés vásárlására) lehet fordítani.

Az alacsony kamatláb mellett az államtól felvehető hitel legnagyobb előnye, hogy a számlavezetés díjmentes, és a hitelt bármikor idő előtt vissza lehet fizetni, amiért nem számláznak külön illetéket.

Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje szerint. Előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve, akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS