Változatlanul kedvező az állami pedagógushitel Szlovákiában

2020. 06. 05., 16:45

Miközben a kereskedelmi bankok a világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt folyamatosan szigorítanak a hitelnyújtás feltételein Szlovákiában, az állam továbbra is kedvező feltételekkel nyújt előnyös kölcsönt a pedagógusoknak.

pedagógushitel a kölcsönök egy speciális kategóriája, amelyet a Művelődéstámogató Alap közvetítésével lehet felvenni, és a múltban főleg az alacsony kamatláb miatt vált népszerűvé – írja az Új Szó.

Az állami kölcsön legnagyobb hátránya, hogy egyszerre legfeljebb 15 ezer eurót lehet felvenni, illetve a kereskedelmi bankok ajánlataival szemben nem intézhető egész évben bármikor, hanem csak évente háromszor: az év elején, az iskolaév végén és ősszel. Közeledik a hiteligények benyújtásának a második határideje: június 30-a.

Az állam egyelőre nem szigorított a pedagógushitel feltételrendszerén. Az igénylőnek pedagógiai alkalmazottnak (tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője) kell lennie – az iskolák nem pedagógiai alkalmazottai (gondnok, könyvelő, szakácsok, takarítónők stb.) nem jogosultak rá.

A kamatláb továbbra is 3 százalék, az összeg 1–15 ezer euró lehet. 3 ezer euróig nem kell kezes, szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükség van egy kezesre, 10 ezer felett pedig a pénzt csak meghatározott célra (családi ház vagy lakás vásárlására, építésére, kiegészítésére, felújítására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől, lakberendezés vásárlására) lehet fordítani.

Az alacsony kamatláb mellett az államtól felvehető hitel legnagyobb előnye, hogy a számlavezetés díjmentes, és a hitelt bármikor idő előtt vissza lehet fizetni, amiért nem számláznak külön illetéket.

Mivel az érdeklődés óriási, sorrendet állítanak fel a kérvények beérkezési ideje szerint. Előnyben részesítik azokat, akik a pedagógiai tevékenységet főállásban végzik, illetve, akik először igényelnek ilyen hitelt, és kezdő pedagógusoknak számítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS