Valamennyit lassult Szlovákia mélyrepülése

2020. 08. 17., 11:30

Az elemzői várakozásoknál valamivel kevésbé esett vissza Szlovákia gazdasági összteljesítménye az idei második negyedévben, ennek ellenére ez az ország történetének legerőteljesebb gazdasági hanyatlása.

2019 második negyedévéhez viszonyítva a GDP 12,1 százalékkal zsugorodott a 2. negyedévben, az előrejelzések szerint, kiindulva a májusi drámai adatokból, 15 százalék körüli eséssel számoltak – írja az Új Szó.

A vártnál némileg jobb mutatók a júniusi adatoknak köszönhetők, magára talált az autógyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is jól teljesített, emellett júniusban Szlovákia külkereskedelmi többlete váratlanul magas volt.

Kellemes meglepetés a munkanélküliek számának alakulása – a foglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban csupán 2,6 százalékkal mérséklődött, ami 64 ezer főnek felel meg.

Az Általános Hitelbank (VÚB) máris reagált a fejleményre, frissített prognózisa szerint az ország éves szintű visszaesése várhatóan nem éri el ez a 12 százalékot, hanem 8-9 százalék közötti lesz.

Az Európai Unióban negyedéves összevetésben Spanyolország GDP-je csökkent a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal, legkevésbé pedig Finnországot (-3,2 százalék), Litvániát (-5,1 százalék) és Dániát (7,4 százalék) sokkolta a járvány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS