Valamennyit lassult Szlovákia mélyrepülése

2020. 08. 17., 11:30

Az elemzői várakozásoknál valamivel kevésbé esett vissza Szlovákia gazdasági összteljesítménye az idei második negyedévben, ennek ellenére ez az ország történetének legerőteljesebb gazdasági hanyatlása.

2019 második negyedévéhez viszonyítva a GDP 12,1 százalékkal zsugorodott a 2. negyedévben, az előrejelzések szerint, kiindulva a májusi drámai adatokból, 15 százalék körüli eséssel számoltak – írja az Új Szó.

A vártnál némileg jobb mutatók a júniusi adatoknak köszönhetők, magára talált az autógyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is jól teljesített, emellett júniusban Szlovákia külkereskedelmi többlete váratlanul magas volt.

Kellemes meglepetés a munkanélküliek számának alakulása – a foglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban csupán 2,6 százalékkal mérséklődött, ami 64 ezer főnek felel meg.

Az Általános Hitelbank (VÚB) máris reagált a fejleményre, frissített prognózisa szerint az ország éves szintű visszaesése várhatóan nem éri el ez a 12 százalékot, hanem 8-9 százalék közötti lesz.

Az Európai Unióban negyedéves összevetésben Spanyolország GDP-je csökkent a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal, legkevésbé pedig Finnországot (-3,2 százalék), Litvániát (-5,1 százalék) és Dániát (7,4 százalék) sokkolta a járvány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS