Újabb vásárlói rohamra számítanak a boltokban Szlovákiában

2020. 04. 03., 18:00

Ha a szlovák kormányfőnek, Igor Matovičnak sikerülne megvalósítania az ország teljes lekapcsolásával (blackout) és a rendkívüli állapot bevezetésével kapcsolatos tervét, az üzletek a vásárlók rohamával nézhetnének szembe.

A szlovákiai élelmiszerüzletek forgalma már az elmúlt hetekben is látványosan nőtt. A kormányzati megszorító intézkedések bevezetése óta eltelt időszakban, március 5. és 31. között a Szlovák Takarékpénztár felmérése szerint a szlovákiai vásárlók 56 százalékkal több pénzt költöttek élelmiszerre az üzletekben, mint a múlt év azonos időszakában – írja az Új Szó.

„Sokat nyom a latban, hogy bezártak az iskolák, és ezzel párhuzamosan rengeteg alkalmazott maradt otthon, így most ők nem az iskolai, üzemi étkezdékben vagy éttermekben ebédelnek, hanem otthon. Emiatt nem csupán az élelmiszerüzletek forgalma ugrott meg, hanem az online élelmiszer-rendelések is nőttek” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Buchláková szerint eddig soha nem látott rohamra akkor számíthatnának, ha valóra válnának a kormányfőnek, Igor Matovičnak a rendkívüli állapot bevezetésével kapcsolatos elképzelése.

„Ha ezt nem előzetes figyelmeztetés nélkül vezetnék be, ha nem hagynának időt a lakosságnak a felkészülésre, akkor a vásárlók tömegesen rohannák meg az üzleteket, hogy feltöltsék a tartalékaikat” – állítja az elemző.

Szerinte ekkor az üzletek forgalma csaknem a duplájára nőne az előző év azonos időszakához képest, az online rendelések pedig 150 százalékkal is megugorhatnának.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS