Ha a szlovák kormányfőnek, Igor Matovičnak sikerülne megvalósítania az ország teljes lekapcsolásával (blackout) és a rendkívüli állapot bevezetésével kapcsolatos tervét, az üzletek a vásárlók rohamával nézhetnének szembe.
A szlovákiai élelmiszerüzletek forgalma már az elmúlt hetekben is látványosan nőtt. A kormányzati megszorító intézkedések bevezetése óta eltelt időszakban, március 5. és 31. között a Szlovák Takarékpénztár felmérése szerint a szlovákiai vásárlók 56 százalékkal több pénzt költöttek élelmiszerre az üzletekben, mint a múlt év azonos időszakában – írja az Új Szó.
„Sokat nyom a latban, hogy bezártak az iskolák, és ezzel párhuzamosan rengeteg alkalmazott maradt otthon, így most ők nem az iskolai, üzemi étkezdékben vagy éttermekben ebédelnek, hanem otthon. Emiatt nem csupán az élelmiszerüzletek forgalma ugrott meg, hanem az online élelmiszer-rendelések is nőttek” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.
Buchláková szerint eddig soha nem látott rohamra akkor számíthatnának, ha valóra válnának a kormányfőnek, Igor Matovičnak a rendkívüli állapot bevezetésével kapcsolatos elképzelése.
„Ha ezt nem előzetes figyelmeztetés nélkül vezetnék be, ha nem hagynának időt a lakosságnak a felkészülésre, akkor a vásárlók tömegesen rohannák meg az üzleteket, hogy feltöltsék a tartalékaikat” – állítja az elemző.
Szerinte ekkor az üzletek forgalma csaknem a duplájára nőne az előző év azonos időszakához képest, az online rendelések pedig 150 százalékkal is megugorhatnának.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.