Újabb munkaerőexportot hagyott jóvá a román kormány

2020. 04. 24., 15:00

Ezer romániai munkavállaló vállalhat idősgondozást hamarosan Ausztriában a koronavírus-járvány idején foganatosított korlátozások enyhítéséről szóló megállapodás értelmében.

A megállapodás alapján május 2-ától ezer romániai dolgozó utazhat vonattal Magyarországon keresztül Ausztriába, hogy ott idős személyeket ápoljon – írja a Krónika.

Ausztriában 33 ezer embernek van szüksége állandó gondozásra, ám a pandémia miatt foganatosított utazási korlátozások nyomán jelentős deficit állt elő a vendégmunkások terén.

Az idősgondozók érdekképviseletét ellátó osztrák kereskedelmi kamara megbízásából az osztrák vasúti társaság heti rendszerességgel, éjszaka közlekedő járatokat indít Bécsből Temesvárra, majd onnan vissza; az utazási költségeket a munkáltatók állják.

A Magyarország területén létesülő vasúti folyosó igénybevételével a vendégmunkások a fertőzés elkerülése és a megfelelő távolságtartás érdekében négyen utaznak majd egy hatfős fülkében, és számukra a maszkviselet is kötelező lesz. A vendégmunkásokra 14 napos karantén és vírusteszt vár megérkezésük után.

Az ausztriai idősgondozói ellátásban mintegy 65 ezer, elsősorban szlovákiai és romániai nő dolgozik, a határok lezárása azonban megakadályozta, hogy a vendégmunkások rotációban váltsák egymást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS