Tízszázalékos nettó minimálbér-növelést javasol a kormány Romániában

2021. 10. 03., 13:00

Az országos bruttó minimálbér közel 11 százalékos megemelését és olyan képlet alkalmazását javasolja 2022. január 1-től a román kormány, amely alapján a következő évekre is kiszámítható a minimálbér összege – közölte Florin Cîţu miniszterelnök.

Raluca Turcan román munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a bruttó minimálbér közel 10,9 százalékos növelésével (2300 lejről 2550 lejre) 10 százalékkal nő a nettó összeg a január elsejétől – írja a Krónika. Ez az emelési arány közel áll a szakszervezetek és a munkáltatók javaslataihoz.

Az arány kiszámításakor az országos átlagbér emelkedésének nem az 50 százalékát vették figyelembe, mint korábban, hanem a 90 százalékát. Emellett bevezettek egy korrekciós együtthatót is, amit a 2021 végére becsült gazdasági növekedés és az év elején jegyzett gazdasági növekedés különbségéből számoltak ki.

A minimálbér emelése a munkaügyi miniszter adatai szerint az alkalmazottak 34,7 százalékát, mintegy 1 970 000 személyt érint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS