Szlovákia erőteljes eladósodásától tart a pénzügyminiszter

2020. 04. 24., 17:00

A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére hozott állami mentőcsomagok miatt Szlovákia alaposan eladósodik – figyelmeztet a pénzügyminiszter.

„Ott, ahol a tavalyi évről szóló kimutatásokban nullának kellene szerepelnie, most mínusz 1,2 milliárd euróval találjuk magunkat szembe” – figyelmeztet Eduard Heger pénzügyminiszter, arra utalva, hogy az előző kormány már tavalyra kiegyenlített állami költségvetést ígért – írja az Új Szó.

„Ebből az összegből Szlovákia akár öt csúcsfelszerelésű kórházat is építhetett volna” – tette hozzá a tárcavezető.

Heger szerint az előző kabinet hatalmas hibát követett el azzal, hogy a gazdasági növekedés időszakát nem használta fel arra, hogy felkészüljön a várható nehezebb időkre, épp ellenkezőleg, a parlamenti választás előtti évben két kézzel szórta a pénzt.

Látványos javulásra az elkövetkező időszakban sem számíthatnak, hiszen a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére a kormány hatalmas összegeket fordít, ami hamarosan az ország adósságán is meglátszik.

Az államadósság tavaly Szlovákia GDP-jének a 48 százalékát tette ki, ami Heger szerint könnyen akár 60 százalékra ugorhat a járvány miatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS