Európai uniós viszonylatban sörgyártásban az első változatlanul Németország – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
2019-ben összesen 34 milliárd liter sört állítottak elő az Európai Unió országaiban, mintegy 77 liter jutott minden uniós állampolgárra. Emellett 1,4 milliárd liter alkoholmentes, illetve nagyon kevés (0,5 százaléknál kevesebb) alkoholt tartalmazó sört is termeltek az EU-ban – írja a Krónika.
Tavaly is Németországban készült a legnagyobb mennyiségű sör, az EU össztermelésének 23 százalékát kitevő 8 milliárd liter), aztán Lengyelország és Spanyolország (mindkettő 3,9 milliárd liter sört termelt), Hollandia (2,5 milliárd liter), Belgium (2,4 milliárd liter), Franciaország (2 milliárd liter), Csehország (1,9 milliárd liter) és Románia (1,73 milliárd liter) következik a sorban.
A tagállamokból az Európai Unión kívülre exportált sör 22 százaléka, azaz 911 millió liter az Amerikai Egyesült Államokba került, 20 százalék (825 millió liter) pedig Nagy-Britanniába.
A lista végén Oroszországot találjuk 9 millió literrel (2 százalék).
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.