Programozók nélkül maradhatna Románia

2019. 06. 08., 13:00

Nem tetszik Ludovic Orban román liberális pártelnöknek, hogy az IT-szektorban dolgozóknak nem kell jövedelemadót fizetniük. A szakma szerint viszont programozók nélkül maradna Románia, ha megszűnne a kedvezmény.

Az IT-szakemberek elvándorlását eredményezné, ha a román állam megvonná az ágazattól a jelenleg biztosított adókedvezményeket, ugyanis a szektorban tevékenykedő vállalkozások csak így tudnak versenyképesek maradni a nagyobb átlagfizetéseket biztosító országokkal – így reagált a szakma Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének felvetésére.

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője azt vetette fel, hogy minden jövedelmet adókötelessé kell tenni, szerinte ugyanis nem normális, hogy éppen a legnagyobb fizetéseket nyújtó IT-szektor élvez jövedelemadó-mentességet - írja a Krónika.

Nem így látja a helyzetet az IT-ágazatban tevékenykedőket tömörítő ANIS munkáltatói szövetség, amely szerint Románia csak az adókedvezményeknek köszönhetően tud versenyképes maradni. Mivel az Európai Unióban óriási munkaerőhiány van ezen a területen, a kedvezmények esetleges megszűnése nyomán elindulna a nyugati irányú szakember-migráció.

A szektor üzleti forgalma az idén meghaladja majd az 5 milliárd eurót, ami a román GDP 6 százalékát jelenti. Romániában az IT-szektorban vannak a legmagasabb fizetések, az ágazati nettó átlagbér eléri a havi 7500 lejt. A kedvezmény megszűntetésével 700 lejjel kevesebbet keresnének a programozók.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS