Örülhetnek a cégek Szlovákiában, igaz, nem mindegyik

2019. 10. 25., 12:30

A társasági adó kulcsának a jövő évi csökkentése több mint 132 ezer céget érint Szlovákiában – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzéséből.

A szlovák parlament a múlt hónapban fogadta el a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, amely szerint jövő januártól 21-ről 15 százalékra csökken Szlovákiában a társasági adó kulcsa. Ez azonban csak azokra a cégekre vonatkozik, amelyek éves forgalma nem haladja meg a 100 ezer eurót - írja az Új Szó.

A Bisnode felmérése szerint az ilyen cégek száma az elmúlt években megugrott: míg 2015-ben 113 ezer ilyen volt az országban, tavaly már 128 ezer, ami idén 132,2 ezerre nőtt.

A legtöbb ilyen társaságot – több mint 45 ezret – jelenleg Pozsony megyében regisztrálják, a sorban Kassa (14 508), Nyitra (13 933), Zsolna (13 213), Besztercebánya (12 258), Eperjes (11 930), Nagyszombat (11 307) és Trencsén megye (9917) következik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS