Örülhetnek a cégek Szlovákiában, igaz, nem mindegyik

2019. 10. 25., 12:30

A társasági adó kulcsának a jövő évi csökkentése több mint 132 ezer céget érint Szlovákiában – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legfrissebb elemzéséből.

A szlovák parlament a múlt hónapban fogadta el a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, amely szerint jövő januártól 21-ről 15 százalékra csökken Szlovákiában a társasági adó kulcsa. Ez azonban csak azokra a cégekre vonatkozik, amelyek éves forgalma nem haladja meg a 100 ezer eurót - írja az Új Szó.

A Bisnode felmérése szerint az ilyen cégek száma az elmúlt években megugrott: míg 2015-ben 113 ezer ilyen volt az országban, tavaly már 128 ezer, ami idén 132,2 ezerre nőtt.

A legtöbb ilyen társaságot – több mint 45 ezret – jelenleg Pozsony megyében regisztrálják, a sorban Kassa (14 508), Nyitra (13 933), Zsolna (13 213), Besztercebánya (12 258), Eperjes (11 930), Nagyszombat (11 307) és Trencsén megye (9917) következik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS