Ők számíthatnak 10 ezer lejes bírságra

2020. 03. 09., 15:15

Újabb ügyintézés miatt kell elmennie minden vállalkozónak a megyeszékhelyeken található cégbíróságra Romániában. Ezúttal a pénzmosás elleni küzdelem jegyében kell nyilatkozatot benyújtaniuk.

Minden bizonnyal torlódás alakul ki a romániai cégbíróságokon, miután az éves könyvelési mérleg leadása után számított 15 napon belül minden cégnek nyilatkoznia kell arról, hogy kik a vállalkozás tulajdonosai, a valós kedvezményezettek – írja a Krónika.

Lakatos Péter, az Állami Számvevőszék bukaresti tanácsosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly júliusban megjelent, a pénzmosásról szóló törvény előírja, hogy minden cég köteles benyújtani a nyilatkozatot, ellenkező esetben 5–10 ezer lejes pénzbírságra számíthat.

Romániában mintegy 500 ezer cég szerepel a nyilvántartásban, a törvény 56-os cikkelye értelmében mindegyik cégvezető köteles kitölteni a nyilatkozatot. Sokan nem is tudnak arról, hogy ettől az évtől érvényben van ez a kötelezettség, de a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól.

„Sokan azt gondolják, rájuk nem vonatkozik az előírás, mert nem is volt tízezer euró feletti utalásuk, pénzmozgásuk, vagy épp veszteséges volt a cég, de tévednek, mert a kötelezettség mindenkire érvényes” – hívta fel a figyelmet Lakatos Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-04 10:17:00
A jogviták végleges eldöntése a bíróság feladata. Azonban a vitában álló feleknek nem feltétlenül kell a bíróság ítéletére bízniuk magukat. Lehetőségük van arra, hogy a perben bíróság előtt megegyezzenek. A perbeli egyezségkötés legfontosabb szabályait dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS