Nem egyszerű fényképészként elhelyezkedni Szlovákiában

2019. 08. 15., 11:45

Egyre kevesebb végzős diák talál olyan munkahelyet, amelyben teljes mértékben hasznát venné tanult szakmájának – derül ki a Trexima piackutató és tanácsadó társaság szlovákiai felméréséből.

„Míg 2012-ben a középiskolát végzettek 57,6 százaléka dolgozott olyan munkakörben, amelynek semmi köze nem volt a kitanult szakmájához, mára ezek aránya 63 százalékra nőtt” – nyilatkozta az Új Szónak a Trexima munkatársa, Pál Veronika.

Akik több mint öt éve fejezték be az iskolát, azoknál ez az arány 58-ról 63 százalékra nőtt.

A középiskolát végzettekkel szemben a főiskolákról, egyetemekről kikerülők, ha nem is sokkal, de valamivel jobb helyzetben vannak. A főiskolát legfeljebb öt éve elvégzetteknek 2012-ben még az 53 százaléka volt kénytelen a szakmáján kívüli tevékenységet végezni, mára az arány 51,6 százalékra csökkent. A régebben végzetteknél ezzel szemben 52-ről csaknem 55 százalékra emelkedett.

Az oktatásügy tervszerű irányításával és a munkaerőpiaccal való összehangolásával ezek a százalékok nagymértékben csökkenthetők.

Az elvégzett tanulmányi szakuknak leginkább az egészségügyben dolgozók, elsősorban a radiológiai asszisztensek, a nővérek, az orvosok, a szülészeti asszisztensek és a szakápolók veszik hasznát. Az ilyen végzettségűek alig 10 százaléka kénytelen más munkakörben dolgozni.

A legnehezebben a szociális irányzatú szakok, illetve az olyan művészeti szakok végzős növendékei helyezkednek el a kitanult szakmájukon belül, mint a ruhatervezők, a fényképészek vagy a képzőművészek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS