Most már tényleg lépni akar a rönkfa ügyben a román kormány

2019. 12. 08., 09:30

Románia a rönkfa Európai Unión kívüli exportjának betiltását fontolgatja az illegális erdőkitermelés megakadályozása érdekében.

Ezt azt intézkedést az EU-tagállamokon belül nem teszik lehetővé a szabad piacra vonatkozó uniós jogszabályok – mondta Costel Alexe környezetvédelmi miniszter.

A román államot tízmillió köbméter, illegálisan kivágott fa után 500 millió eurós kárt szenved. Véget kell vetni az illegális fakitermelésnek Klaus Johannis államfő szerint is, aki közölte: maga is hangsúlyos szerepet kíván vállalni a probléma megoldásában - írja a Krónika.

Johannis rámutatott, Romániában annyi fát termelnek ki illegálisan, mint amennyit törvényesen, és ennek véget kell vetni. Johannis hozzátette, a miniszter több javaslattal állt elő, amelyek egy részét törvénybe kell foglalni, a másik része pedig miniszteri rendelettel gyakorlatba ültethető, és rövidtávon javíthat a helyzeten.

Costel Alexe nemrég arról beszélt, hogy az illegális fakitermelés mértéke sokkal aggasztóbb, mint azt sejteni lehetett, az országban évente kidöntött mintegy 38,6 millió köbméter famennyiségből 20 milliót törvénytelenül vágnak ki.

A bukaresti hatóságok néhány évvel ezelőtt már felfüggesztették a rönkáru, a tűzifa és a fűrészáru exportját, ám az intézkedés mindössze három hónapig tartott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS