Mire lesz elég a nyugdíj húsz év múlva Szlovákiában?

2019. 02. 18., 13:00

Szlovákia lakossága gyors ütemben öregszik, kevés gyermek születik, egyre kevesebb lesz az aktív kereső. A következő évtizedekben egyre szerényebb nyugdíj összegeket prognosztizálnak.

Jelenleg egy nyugdíjasra 5 aktív kereső jut Szlovákiában, 2050-re viszont már csak 2. A várható negatívumokat az állam a nyugdíjkorhatár sorozatos emelésével próbálja mérsékelni – írja a hirek.sk.

Nincs is olyan messze – egy-két évtized – a 68 éves nyugdíjkorhatár, de a szakértők szerint ez sem lesz elég ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer tartható legyen. Többféle előrejelzés is létezik a jövő évtizedekben esedékes nyugdíjak alakulásáról, de az már most látszik, hogy annak vásárlóerejét nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz megőrizni még a mai szinten is. A jelenlegei átlagnyugdíj havi 444 euró Szlovákiában.

Pénzügyi szakemberek szerint, ha rögtön az első munkahelyre való belépéskor elkezdik a spórolást havi 10-20 euróval, mire nyugdíjba mennek, szép kis summa gyűlhet össze. Aki viszont csak az államtól várja a jól megérdemelt nyugdíjat, annak fájdalmas ébredésben lesz része, ha nyugállományba vonul.

A kiegészítő nyugdíjbiztosítás – amit fele-fele arányban fizet a munkáltató és a munkavállaló – megfelelő formája lehet az anyagilag jobb időskor bebiztosításának, de arra is oda kell figyelni, hova fektetjük be a pénzt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS