Mire lesz elég a nyugdíj húsz év múlva Szlovákiában?

2019. 02. 18., 13:00

Szlovákia lakossága gyors ütemben öregszik, kevés gyermek születik, egyre kevesebb lesz az aktív kereső. A következő évtizedekben egyre szerényebb nyugdíj összegeket prognosztizálnak.

Jelenleg egy nyugdíjasra 5 aktív kereső jut Szlovákiában, 2050-re viszont már csak 2. A várható negatívumokat az állam a nyugdíjkorhatár sorozatos emelésével próbálja mérsékelni – írja a hirek.sk.

Nincs is olyan messze – egy-két évtized – a 68 éves nyugdíjkorhatár, de a szakértők szerint ez sem lesz elég ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer tartható legyen. Többféle előrejelzés is létezik a jövő évtizedekben esedékes nyugdíjak alakulásáról, de az már most látszik, hogy annak vásárlóerejét nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz megőrizni még a mai szinten is. A jelenlegei átlagnyugdíj havi 444 euró Szlovákiában.

Pénzügyi szakemberek szerint, ha rögtön az első munkahelyre való belépéskor elkezdik a spórolást havi 10-20 euróval, mire nyugdíjba mennek, szép kis summa gyűlhet össze. Aki viszont csak az államtól várja a jól megérdemelt nyugdíjat, annak fájdalmas ébredésben lesz része, ha nyugállományba vonul.

A kiegészítő nyugdíjbiztosítás – amit fele-fele arányban fizet a munkáltató és a munkavállaló – megfelelő formája lehet az anyagilag jobb időskor bebiztosításának, de arra is oda kell figyelni, hova fektetjük be a pénzt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS