Mire lesz elég a nyugdíj húsz év múlva Szlovákiában?

2019. 02. 18., 13:00

Szlovákia lakossága gyors ütemben öregszik, kevés gyermek születik, egyre kevesebb lesz az aktív kereső. A következő évtizedekben egyre szerényebb nyugdíj összegeket prognosztizálnak.

Jelenleg egy nyugdíjasra 5 aktív kereső jut Szlovákiában, 2050-re viszont már csak 2. A várható negatívumokat az állam a nyugdíjkorhatár sorozatos emelésével próbálja mérsékelni – írja a hirek.sk.

Nincs is olyan messze – egy-két évtized – a 68 éves nyugdíjkorhatár, de a szakértők szerint ez sem lesz elég ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer tartható legyen. Többféle előrejelzés is létezik a jövő évtizedekben esedékes nyugdíjak alakulásáról, de az már most látszik, hogy annak vásárlóerejét nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz megőrizni még a mai szinten is. A jelenlegei átlagnyugdíj havi 444 euró Szlovákiában.

Pénzügyi szakemberek szerint, ha rögtön az első munkahelyre való belépéskor elkezdik a spórolást havi 10-20 euróval, mire nyugdíjba mennek, szép kis summa gyűlhet össze. Aki viszont csak az államtól várja a jól megérdemelt nyugdíjat, annak fájdalmas ébredésben lesz része, ha nyugállományba vonul.

A kiegészítő nyugdíjbiztosítás – amit fele-fele arányban fizet a munkáltató és a munkavállaló – megfelelő formája lehet az anyagilag jobb időskor bebiztosításának, de arra is oda kell figyelni, hova fektetjük be a pénzt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS