Minden szlovákiai lakosra 11 ezer euró adósság jut

2021. 04. 23., 10:45

A világjárvány költségei és az alacsonyabb adóbevételek már tavaly felforgatták a szlovák államkasszát. Idén folytatódik a mélyrepülés.

A szlovák Statisztikai Hivatal közzétette az állam gazdálkodásával kapcsolatos pontosított adatait, amelyek szerint a világjárvány rendkívül mély nyomot hagyott az államkasszán – írja az Új Szó.

„Míg 2019- ben a kiadások 1,25 milliárd euróval haladták meg a bevételeket, tavaly az államháztartás hiánya 5,6 milliárd euróra ugrott. A hiány tavaly elérte a GDP 6,16 százalékát, szemben az egy évvel korábbi 1,3 százalékkal” – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

„Mindez természetesen az államadósságon is meglátszik, amely az egy évvel korábbi 45,3 milliárd euróról tavaly 55,2 milliárd euróra ugrott, amivel hirtelen semmivé foszlott az elmúlt évek igyekezete a GDP-arányos adóssághegy fokozatos csökkentésére” – tette hozzá Morháčová.

A pénzügyminisztérium előzetes becslései szerint az államháztartás hiánya idén meghaladja a 7 milliárd eurót, vagyis a GDP 7,4 százalékát. Szlovákia minden egyes lakosára több mint 11 ezer eurónyi adósság jut majd, szemben a tavalyelőtti 8,3 ezerrel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-01-26 17:57:24
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le, és ez a nap a mentességek és kedvezmények igénybevételéhez kapcsolódó bejelentési határidő is.

  Rovathírek: GUSTO

A Griffé egy olyan egyedülálló mandula rocher, amelyben a mandulapálcikák frissen pörkölt fekete szezámmaggal és granolával találkoznak magas kakaótartalmú tejcsokoládéban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS