A szlovákiai üzletekben továbbra sem nő látványos mértékben a hazai élelmiszerek aránya, az egyes üzletláncok között azonban hatalmas különbségek vannak.
„Naponta 700 kamionnyi élelmiszert hoznak be Szlovákiába külföldről, és ami különösen felháborító, hogy többnyire olyan zöldséggel, gyümölccsel és húsipari termékekkel árasztják el az országot, amelyekkel a hazai termelők is képesek ellátni a piacot” – nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, akit az Új Szó idéz.
Az üzletláncok pultjain található élelmiszereknek tavaly a 40,74 százaléka származott hazai termelőktől, ami az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékos javulás.
A tej és tojás több mint kétharmada, a méz, a bor, a kenyér és a kiflik nagyjából fele származik szlovákiai termelőktől, ugyanakkor a csomagolt hús és a zöldségkonzervek háromnegyedét, az étolajoknak több mint a 80 százalékát külföldről hozzák be.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.