A szlovákiai üzletekben továbbra sem nő látványos mértékben a hazai élelmiszerek aránya, az egyes üzletláncok között azonban hatalmas különbségek vannak.
„Naponta 700 kamionnyi élelmiszert hoznak be Szlovákiába külföldről, és ami különösen felháborító, hogy többnyire olyan zöldséggel, gyümölccsel és húsipari termékekkel árasztják el az országot, amelyekkel a hazai termelők is képesek ellátni a piacot” – nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, akit az Új Szó idéz.
Az üzletláncok pultjain található élelmiszereknek tavaly a 40,74 százaléka származott hazai termelőktől, ami az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékos javulás.
A tej és tojás több mint kétharmada, a méz, a bor, a kenyér és a kiflik nagyjából fele származik szlovákiai termelőktől, ugyanakkor a csomagolt hús és a zöldségkonzervek háromnegyedét, az étolajoknak több mint a 80 százalékát külföldről hozzák be.
A globális értékláncok megroppanásához és teljes átszervezéséhez vezethet a vámok újabb korszakának beköszönte a világgazdaságban, azonban a beruházásösztönzésnek ebben az új helyzetben is bőven maradt mozgástere – írja friss bejegyzésében Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.
A kormány felmentést kért a Paks II. beruházás számára az előző amerikai adminisztráció által „politikai bosszúból” meghozott szankciók alól, amelyek nehezítik a beruházás előrehaladását – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.