Megtorpedózta a székelyföldi terveket a román kormány

2019. 02. 03., 12:00

Elfogadhatatlannak tartja a román kormány legutóbbi, az önkormányzatok költségvetésére vonatkozó ajánlatát Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A székelyföldi elöljáró a Krónika megkeresésére leszögezte, bár Bukarest több pénzt ígér a tavalyhoz képest, új feladatokat is átruház a helyi önkormányzatokra, aminek költségei a többlet háromszorosát jelentik.

Amint Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata  Párt (PSD) elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében nyilvánosságra hozta, a települések megtarthatják a jövedelemadóból származó bevételek 60 százalékát, a maradék 40 százalékot a megyei tanácshoz utalják, ahonnan 20 százalékot visszaosztanak kiegyenlítésként a helyi hatóságokhoz. A pártelnök arra is kitért, hogy ennek fejében a helyi önkormányzatoknak egy sor költséget át kell vállalniuk a kormánytól. 

A kormány elképzelése szerint a megyei tanácsokhoz kerül a gyerekvédelmi és szociális rendszer finanszírozása, a nem klerikális alkalmazottak bére, míg a településekhez a fogyatékkal élők juttatása és gondozóik bére.

Antal Árpád kiszámolta, hogy Sepsiszentgyörgy ezáltal a tavalyhoz képest 3,6 millió lejes többletet kap, ám a többletfeladatok több mint 10 millió lej kiadást jelentenek, ami nettó 6,5 millió lej veszteséget jelent az önkormányzatnak. Kovászna megye önkormányzatánál a veszteség még nagyobb. Kifejtette, ezzel a nagyon gazdag és a nagyon szegény önkormányzatok járnak jól, ám a társadalom gerincét jelentő középméretű és -teljesítményű önkormányzatokat gyengítik, és továbbmélyítik a szakadékot, hiszen például Moldvában, ahol az átlagnál több gyerek van állami gondozásban, sokkal nagyobbak lesznek a kiadások, miközben a bevételeik alacsonyak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS