Megtorpedózta a székelyföldi terveket a román kormány

2019. 02. 03., 12:00

Elfogadhatatlannak tartja a román kormány legutóbbi, az önkormányzatok költségvetésére vonatkozó ajánlatát Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A székelyföldi elöljáró a Krónika megkeresésére leszögezte, bár Bukarest több pénzt ígér a tavalyhoz képest, új feladatokat is átruház a helyi önkormányzatokra, aminek költségei a többlet háromszorosát jelentik.

Amint Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata  Párt (PSD) elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében nyilvánosságra hozta, a települések megtarthatják a jövedelemadóból származó bevételek 60 százalékát, a maradék 40 százalékot a megyei tanácshoz utalják, ahonnan 20 százalékot visszaosztanak kiegyenlítésként a helyi hatóságokhoz. A pártelnök arra is kitért, hogy ennek fejében a helyi önkormányzatoknak egy sor költséget át kell vállalniuk a kormánytól. 

A kormány elképzelése szerint a megyei tanácsokhoz kerül a gyerekvédelmi és szociális rendszer finanszírozása, a nem klerikális alkalmazottak bére, míg a településekhez a fogyatékkal élők juttatása és gondozóik bére.

Antal Árpád kiszámolta, hogy Sepsiszentgyörgy ezáltal a tavalyhoz képest 3,6 millió lejes többletet kap, ám a többletfeladatok több mint 10 millió lej kiadást jelentenek, ami nettó 6,5 millió lej veszteséget jelent az önkormányzatnak. Kovászna megye önkormányzatánál a veszteség még nagyobb. Kifejtette, ezzel a nagyon gazdag és a nagyon szegény önkormányzatok járnak jól, ám a társadalom gerincét jelentő középméretű és -teljesítményű önkormányzatokat gyengítik, és továbbmélyítik a szakadékot, hiszen például Moldvában, ahol az átlagnál több gyerek van állami gondozásban, sokkal nagyobbak lesznek a kiadások, miközben a bevételeik alacsonyak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS