Megelégelték a szürkemunkát Romániában

2021. 10. 05., 13:45

Sürgősségi rendelettel módosította hétfői ülésén a román kormány a munkatörvénykönyvet. E szerint alkalmazottanként 8000 és 10 000 lej közötti bírsággal sújthatók a munkáltatók a foglalkoztatottak munkaviszonyának részleges eltitkolása miatt.

A munkatörvénykönyv módosításával a kormány a szürkemunka elterjedését szeretné megfékezni – mondta Raluca Turcan munkaügyi miniszter, akit a Krónika idéz.

Aggasztónak nevezte, hogy a munkáltatók sok esetben alacsony bérért foglalkoztatják és „zsebből” egészítik az alkalmazottaik fizetését, így spórolnak a járulékköltségeiken.

Ez a jelenség a munkáltatónak és az alkalmazottnak is árt, és a költségvetést is megkárosítja – hangsúlyozta Turcan. A munkaügyi miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány a jelenlegi 60 napról 90 napra növelte azt az időszakot, ami alatt a munkáltatók kötelesek fizetett szabadnappal kompenzálni alkalmazottaik túlóráit.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 10. 20., 16:00
Több mint 420 milliárd forintnyi hiteligény érkezett eddig a Széchenyi Kártya GO! új termékeire, a szerződött összeg azonban ennek csupán harmada – számolt be Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a Budapest Economic Forum konferencián.
2021. 10. 22., 10:45
A kastélyoknál minden projekt egyedi kihívást jelent, hogy megfeleltessük a történelmi épületek adottságait a korszerű konyhák elvárásainak és a szigorú építészeti, gépészeti és közegészségügyi előírásoknak – mondta Takács Ferenc, az ASSUR Kft. cégvezető-tulajdonosa.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az elmúlt napok nemzetközi szakpolitikai fejleményeit Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője vette sorra.