Még több unión kívüli vendégmunkással számol Románia

2019. 07. 23., 11:45

Több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának, ha a kormány 10 ezerrel növelné az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – olvasható egy határozattervezetben.

A román kormány 10 ezer fővel szeretné növelni az Európai Unión kívülről az idei év folyamán behozható külföldi munkaerő létszámát – szerepel egy kormányhatározat-tervezetben. Amennyiben a szociálliberális kabinet elfogadja a jogszabályjavaslatot, 30 ezerre nő az idén alkalmazható külföldiek száma, ami kétszerese a tavalyi létszámnak – írja a Krónika.

A munkaerőhiány egyik fő oka, hogy nagyjából 4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ám legtöbben úgy gondolják, a jelenlegi romániai fizetésekért nem térnének haza.

A cégvezetők nem hozhatnak be saját szakállra vietnami vagy éppen maláj dolgozókat, a kormány határozza meg minden év végén, hogy a következő esztendőben hány, Európai Unión kívülről érkező kaphat munkavállalási engedélyt.

A vállalkozók keveslik az idei keretet, csak a turizmusban érdekelt munkáltatók azt mondják, hogy 50 ezer alkalmazott hiányzik az ágazatban, és nem találnak a helyi piacon senkit, akit felvehetnének. A kormány az idei évre 20 ezer, unión kívülről érkező munkavállaló alkalmazását tette lehetővé, 5000-rel többet, mint 2018-ban. Ezt emelnék meg 10 ezerrel.

A kormányhatározat-tervezet kidolgozói úgy számolnak, hogy több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának a létszámemelés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024. 12. 11., 09:11
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS