Még több unión kívüli vendégmunkással számol Románia

2019. 07. 23., 11:45

Több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának, ha a kormány 10 ezerrel növelné az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – olvasható egy határozattervezetben.

A román kormány 10 ezer fővel szeretné növelni az Európai Unión kívülről az idei év folyamán behozható külföldi munkaerő létszámát – szerepel egy kormányhatározat-tervezetben. Amennyiben a szociálliberális kabinet elfogadja a jogszabályjavaslatot, 30 ezerre nő az idén alkalmazható külföldiek száma, ami kétszerese a tavalyi létszámnak – írja a Krónika.

A munkaerőhiány egyik fő oka, hogy nagyjából 4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ám legtöbben úgy gondolják, a jelenlegi romániai fizetésekért nem térnének haza.

A cégvezetők nem hozhatnak be saját szakállra vietnami vagy éppen maláj dolgozókat, a kormány határozza meg minden év végén, hogy a következő esztendőben hány, Európai Unión kívülről érkező kaphat munkavállalási engedélyt.

A vállalkozók keveslik az idei keretet, csak a turizmusban érdekelt munkáltatók azt mondják, hogy 50 ezer alkalmazott hiányzik az ágazatban, és nem találnak a helyi piacon senkit, akit felvehetnének. A kormány az idei évre 20 ezer, unión kívülről érkező munkavállaló alkalmazását tette lehetővé, 5000-rel többet, mint 2018-ban. Ezt emelnék meg 10 ezerrel.

A kormányhatározat-tervezet kidolgozói úgy számolnak, hogy több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának a létszámemelés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS