Még több unión kívüli vendégmunkással számol Románia

2019. 07. 23., 11:45

Több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának, ha a kormány 10 ezerrel növelné az Európai Unión kívülről alkalmazható munkaerő létszámát – olvasható egy határozattervezetben.

A román kormány 10 ezer fővel szeretné növelni az Európai Unión kívülről az idei év folyamán behozható külföldi munkaerő létszámát – szerepel egy kormányhatározat-tervezetben. Amennyiben a szociálliberális kabinet elfogadja a jogszabályjavaslatot, 30 ezerre nő az idén alkalmazható külföldiek száma, ami kétszerese a tavalyi létszámnak – írja a Krónika.

A munkaerőhiány egyik fő oka, hogy nagyjából 4 millió román állampolgár dolgozik külföldön, ám legtöbben úgy gondolják, a jelenlegi romániai fizetésekért nem térnének haza.

A cégvezetők nem hozhatnak be saját szakállra vietnami vagy éppen maláj dolgozókat, a kormány határozza meg minden év végén, hogy a következő esztendőben hány, Európai Unión kívülről érkező kaphat munkavállalási engedélyt.

A vállalkozók keveslik az idei keretet, csak a turizmusban érdekelt munkáltatók azt mondják, hogy 50 ezer alkalmazott hiányzik az ágazatban, és nem találnak a helyi piacon senkit, akit felvehetnének. A kormány az idei évre 20 ezer, unión kívülről érkező munkavállaló alkalmazását tette lehetővé, 5000-rel többet, mint 2018-ban. Ezt emelnék meg 10 ezerrel.

A kormányhatározat-tervezet kidolgozói úgy számolnak, hogy több mint egymillió eurós bevételt generálna a román államkasszának a létszámemelés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS