Másfél évnyi kemény munka vár Szlovákiára

2020. 11. 16., 13:45

A koronavírus-járvány első hulláma okozta tavaszi sokkot követően a harmadik negyedévre már javult a szlovák gazdaság teljesítménye.

Szlovákia gazdasági teljesítménye a Statisztikai Hivatal szerint ugyan még az idei harmadik negyedévben is 2,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a második negyedévhez képest azonban már ez is látványos javulásnak számít – írja az Új Szó.

„A járvány márciusi kezdetét követő idei második negyedévben Szlovákia GDP-je 12,1 százalékkal zuhant vissza az egy évvel korábbihoz képest, amire 1996 óta nem volt példa” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A javulás elsősorban a Szlovákia számára kulcsfontosságú ágazatnak számító autóiparnak köszönhető.

Az alkalmazottak száma azonban a második negyedévhez képest is csökkent: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal kevesebb embernek volt munkája. A harmadik negyedévben 2,391 milliónyian dolgoztak az országban, nagyjából 60 ezerrel kevesebben az egy évvel korábbinál.

„Az már most biztos, hogy a járvány második hulláma miatt az idei utolsó negyedév adatai újra rosszabbak lesznek, még ha a megszorításokat ezúttal inkább csak a szolgáltatások sínylik is meg”

– mondta Muchová.

Elemzők szerint a válság előtti szintre leghamarabb másfél év múlva tornázhatja vissza magát az ország.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS