Kkv-kat támogató programokat indít a román kormány

2022. 03. 18., 11:26

Válságban minden kormánytámogatás úgy jön a vállalkozói szféra számára, mint a betegnek az oxigén, levegővételhez juttatja őket – értékelt a Krónika megkeresésére Debreczeni László adószakértő.

A kis- és közepes vállalkozások 7,5 milliárd lejes támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a román kormány – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter, akit a Krónika idéz.

Építkezési és mezőgazdasági vállalatok, illetve a termelésben és a közvetítésben tevékenykedő cégek pályázhatnak finanszírozásért. A kormány elindította a termelőket támogató IMM Prod programot és a Rural Invest programot is, amelyek pénzkerete összesen 4 milliárd lej.

Az építkezési vállalkozások és a kis tételű önkormányzati beruházások támogatására útjára indították a Garant Construct programot, amellyel összesen 2,5 milliárd lejes állami hitelgaranciát nyújtanak az igénylőknek. A sürgősségi rendeletben szerepel a külföldi piacokra kilépni kívánó vállalkozások exporttámogatását célzó Innovation program is.

A pénzügyminisztérium közölte: a programok keretében a vállalkozások a beruházásaikra vagy folyó költségeikre felvett banki hitelek legfeljebb 90 százalékára igényelhetnek állami garanciát, emellett pályázhatnak a meghitelezett beruházás legfeljebb 10 százalékának megfelelő vissza nem térítendő támogatásra is.

„Válságban minden kormánytámogatás úgy jön a vállalkozói szférának, mint a betegnek az oxigén, levegővételhez juttatja őket” – szögezte le Debreczeni László adószakértő.

A közgazdász arra buzdít mindenkit, hogy ha van egy ötlete, azt járja körül, dokumentálja, készítse elő a terveket, a szükséges engedélyek kiváltásához állítsa össze a dokumentációt, és ha a megvalósításra nincs saját tőkéje, vagy még nem kapott rá finanszírozást a banktól, tegye be a fiókba. Időközben lehet finomítani rajta, és amint megjelenik a lehetőség, pályázati kiírás, elő lehet venni a terveket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS