Kkv-kat támogató programokat indít a román kormány

2022. 03. 18., 11:26

Válságban minden kormánytámogatás úgy jön a vállalkozói szféra számára, mint a betegnek az oxigén, levegővételhez juttatja őket – értékelt a Krónika megkeresésére Debreczeni László adószakértő.

A kis- és közepes vállalkozások 7,5 milliárd lejes támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a román kormány – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter, akit a Krónika idéz.

Építkezési és mezőgazdasági vállalatok, illetve a termelésben és a közvetítésben tevékenykedő cégek pályázhatnak finanszírozásért. A kormány elindította a termelőket támogató IMM Prod programot és a Rural Invest programot is, amelyek pénzkerete összesen 4 milliárd lej.

Az építkezési vállalkozások és a kis tételű önkormányzati beruházások támogatására útjára indították a Garant Construct programot, amellyel összesen 2,5 milliárd lejes állami hitelgaranciát nyújtanak az igénylőknek. A sürgősségi rendeletben szerepel a külföldi piacokra kilépni kívánó vállalkozások exporttámogatását célzó Innovation program is.

A pénzügyminisztérium közölte: a programok keretében a vállalkozások a beruházásaikra vagy folyó költségeikre felvett banki hitelek legfeljebb 90 százalékára igényelhetnek állami garanciát, emellett pályázhatnak a meghitelezett beruházás legfeljebb 10 százalékának megfelelő vissza nem térítendő támogatásra is.

„Válságban minden kormánytámogatás úgy jön a vállalkozói szférának, mint a betegnek az oxigén, levegővételhez juttatja őket” – szögezte le Debreczeni László adószakértő.

A közgazdász arra buzdít mindenkit, hogy ha van egy ötlete, azt járja körül, dokumentálja, készítse elő a terveket, a szükséges engedélyek kiváltásához állítsa össze a dokumentációt, és ha a megvalósításra nincs saját tőkéje, vagy még nem kapott rá finanszírozást a banktól, tegye be a fiókba. Időközben lehet finomítani rajta, és amint megjelenik a lehetőség, pályázati kiírás, elő lehet venni a terveket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS