Kinek kell a Tarom 23 gépes flottája?

2020. 08. 12., 11:30

A koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások tovább súlyosbították az évek óta válságban lévő Tarom helyzetét. A társaságnak a román kormány dobhat mentőövet.

Folytatódik az évek óta veszteséges, az utóbbi időben pedig kormányzati támogatásban részesített Tarom állami légitársaság kényszerű átszervezése Romániában – írja a Krónika. A stratégia részeként a mintegy ezernyolcszáz alkalmazottból hétszázat elbocsátanak a cégtől.

„A helyzet nem tragikus, nagyon tragikus” – nyomatékosította Aurel Cudov, a Tarom technikai személyzetét képviselő szakszervezet elnöke.

A légitársaság tavasszal 37 millió euró állami hitelt kapott, amelyet augusztusban kellene törlesztenie. Amennyiben a cég megmentésére szánt pénzösszeget nem tudják visszafizetni, akkor azt átszervezési támogatásként kell hasznosítani. Ehhez az Európai Bizottság beleegyezését kérik.

Lucian Bode közlekedési miniszter néhány nappal ezelőtt még azt mondta, hogy a Tarom pénzügyi gondjai üzemanyag-megtakarítással, valamint a bel- és külföldi irodák költségeinek csökkentésével is megoldhatók.

A kormány további 65 millió euróval kívánja támogatni az állami légitársaságot. A vállalat vezetői szerint a cél az, hogy három éven belül a Tarom korszerű és versenyképes vállalat legyen. Az 1954-ben alapított állami légitársaság ötven célállomásra közlekedtet járatokat, flottája huszonhárom repülőgépből áll, amelyek egy része elavult.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS