Jócskán többet keresnek a közszférában Romániában

2020. 11. 09., 13:45

A román Országos Stratégiai és Előrejelző Bizottság arra számít, hogy 2021-ben nagyjából 45 százalékkal magasabb lesz a bruttó átlagbér a közszférában, mint a magánszektorban.

A friss prognózis szerint a közalkalmazottak bruttó átlagfizetése idén 6836 lesz, jövőre pedig ez az összeg 7141 lejre nő. Eközben a magánkézben levő vállalkozások alkalmazottainak idén a bruttó átlagbére 4715 lej lehet, jövőre pedig 5078 lejre nő – írja a Krónika.

„A magánszektorban adott fizetések összefüggésben állnak a teljesítménnyel, illetve a vállalkozás anyagi helyzetével. Olyan körülmények között, hogy számos iparágat válság sújt, nehezen maradnak meg a piacon, vagy nehezen térnek magukhoz, világos, hogy nem lesznek fizetésemelések” – mondja Sorina Faiert, az Elite Searchers munkaerőtoborzó vállalat vezetője. 

Ezzel szemben a közszférában az elmúlt években folyamatosan nőttek a bérek, mivel azok szintje nem áll összefüggésben az elért eredményekkel vagy az alkalmazottak teljesítményével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS