Informatikusokból Szerbiában is nagy a hiány

2019. 10. 09., 18:45

Szerbiában a vendéglátó-, építő- és gépiparban mutatkozik a legnagyobb munkaerőhiány a legfrissebb felmérések szerint.

A szerb foglalkoztatási piacon az idei év első nyolc hónapja alatt a legkeresettebb szakemberek a kereskedők, az informatikusok és a gépészek voltak. Idén is fodrászokból, szakácsokból, kőművesekből és az asztalosokból mutatkozott hiány – derült ki a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adataiból.

Ebben az időszakban 17 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma, augusztus végéig 32.402 munkalehetőséget hirdettek meg, míg az előző év ugyanezen időszakában 27.689 álláslehetőség jelent meg – írja a Magyar Szó.

Az álláshirdetésekre összesen 172 000 jelentkező volt. Az informatikusokon kívül a legkeresettebb szakemberek az eladók, a sofőrök, a raktárosok, a telefonos operátorok és az adminisztrációs munkások voltak.

A jelentés szerint továbbra is a középiskolai végzettségű személyek a legkeresettebbek a munkaadók körében, a meghirdetett állások több mint felénél ez volt az elvárás. Az álláshirdetések mindössze 11 százalékánál volt követelmény az egyetemi vagy mesterképzés, és csupán 35 százalékuknál a főiskolai végzettség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS