Informatikusokból Szerbiában is nagy a hiány

2019. 10. 09., 18:45

Szerbiában a vendéglátó-, építő- és gépiparban mutatkozik a legnagyobb munkaerőhiány a legfrissebb felmérések szerint.

A szerb foglalkoztatási piacon az idei év első nyolc hónapja alatt a legkeresettebb szakemberek a kereskedők, az informatikusok és a gépészek voltak. Idén is fodrászokból, szakácsokból, kőművesekből és az asztalosokból mutatkozott hiány – derült ki a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adataiból.

Ebben az időszakban 17 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma, augusztus végéig 32.402 munkalehetőséget hirdettek meg, míg az előző év ugyanezen időszakában 27.689 álláslehetőség jelent meg – írja a Magyar Szó.

Az álláshirdetésekre összesen 172 000 jelentkező volt. Az informatikusokon kívül a legkeresettebb szakemberek az eladók, a sofőrök, a raktárosok, a telefonos operátorok és az adminisztrációs munkások voltak.

A jelentés szerint továbbra is a középiskolai végzettségű személyek a legkeresettebbek a munkaadók körében, a meghirdetett állások több mint felénél ez volt az elvárás. Az álláshirdetések mindössze 11 százalékánál volt követelmény az egyetemi vagy mesterképzés, és csupán 35 százalékuknál a főiskolai végzettség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS