Így nehéz lesz háztájiban disznót tartani Romániában

2020. 03. 06., 11:30

A román mezőgazdasági miniszter cáfolja, hogy a háztáji sertéstenyésztés ellehetetlenítése vagy betiltása lenne a tervezett állategészségügyi és biobiztonsági intézkedések célja.

Alaposan felkavarta a kedélyeket a romániai sertéstenyésztők és körében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) határozattervezete, amelynek kitűzött célja az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése – írja a Krónika.

Sokan azt mondják, hogy a szakhatóság teljes mértékben ellehetetleníti a háztáji disznótartást. A rendelet betiltaná a saját fogyasztásra történő háztáji sertéstartást, és nem lehetne szállani disznót egyik háztartásból a másikba. Aki megszegi ezeket a szabályokat, 1000 és 7000 lejes bírságra számíthat.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője leszögezte: elfogadhatatlannak tartják a mezőgazdasági minisztérium által kilátásba helyezett módszert.

„Jelenleg a hazai mezőgazdaság mintegy 70 százalékát a háztáji sertéstartással is foglalkozó családi gazdaságok alkotják” – fogalmazott a honatya.

Ha szükséges, tiltakozó aláírásokat gyűjtenek, hogy a tervezett rendelet ne lépjen hatályba ebben a formában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS